петък, 1 ноември 2013 г.

ОЦЕТ НА ГЛАДНО ПОМАГА ПРИ ОТСЛАБВАНЕ

Д-р Людмила Емилова:

Ябълковият оцет е чудодейно здравословно средство, използвано от древността. Още римските легионери по време на походи са приемали разреден оцет за утоляване на жаждата под палещите лъчи в завоюваните територии и като профилактика на заразни болести. Клеопатра пък след всяко пиршество е изпивала чаша с разреден наполовина с вода ябълков оцет, а след вана е мажела кожата си с със смес от ябълков оцет и зехтин.



Всички полезни съставки на ябълките преминават и в оцета. Той съдържа 20 от най-важните минерални вещества и микроелементи, оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселина, ценни баластни вещества (пектин), ферменти, аминокиселини и витамини - C, E, B1, B2, B6, провитамин A, рутин (който укрепва стените на артериите).
В последните години все по-често ябълковият оцет се използва за намаляване на теглото - чаена чаша вода (преварена и охладена) с 2 ч. л. ябълков оцет, 3 пъти дневно 30 мин преди храна. Ефектът зависи от това какво ядем, в какви количества и дали сме активни физически. Ябълковият оцет подобрява метаболизма и помага за изгарянето на мазнините, намалява желанието да се яде сладко и така поддържа нивото на кръвната захар в норма (но диабетиците в никакъв случай не трябва да разчитат само на оцета и да спират предписаното им лечение!).

Според проучвания ябълковият оцет регулира нивата на холестерол в кръвта. Ако 8 седмици приемате ябълков оцет, ще имате по-високи нива на HDL (добрия холестерол) и по-ниски на LDL (лошия). Подправката унищожава гнилостните бактерии в червата, повишава съпротивителните сили на организма, благоприятства дейността на бъбреците и черния дроб. Той е изпитано средство при артрит, артрози и подагра.
Разреден с вода, може да се прилага и локално в процедури за сваляне на температурата, при слънчеви изгаряния, за намаляване на болката и дезинфекция след ухапване от насекоми. След обтриване пък здравата кожа става копринена, жизнена, с изненадващо равен тен.

Как да се снабдим с този чуден лек? Най-сигурно е, ако сами си го приготвим. Ако го купуваме, внимателно трябва да четем етикета и да изберем този, който няма никакви Е-та.

Гл. асистент д-р Мария Николова:

Различните видове оцет се отнасят към групата на хранителните подправки - подобряват вкуса и аромата на ястията и нямат особена хранителна стойност. Но улесняват процесите на храносмилането, като засилват апетита и увеличават стомашната и жлъчната секреция. Това се дължи на съдържащите се в тях етерични масла, глюкозиди, минерални соли и др. Намират широко приложение в диетичното хранене - подобряват вкуса на диетичните ястия, приготвени с минимално съдържание на сол и мазнини. С подправките може да се обогати витаминното и минералното съдържание на храната.

Оцетите съдържат 6-9% винена, ябълчена, оцетна, лимонена и др. киселини; ароматни вещества. Виненият и ябълковият имат около 20 ккал на 100 г, а балсамико - около 88 на 100 г.

Оцетът по принцип дразни стомашната и чревната лигавица и не се препоръчва и разрешава при диети за стомашно-чревния тракт, при бъбречни заболявания и в алкализиращи диети.
Особен интерес представлява ябълковият, за който се смята, че помага при диети за намаляване на телесното тегло, детоксикация и пр. Твърди се, че потиска апетита и редовният му прием води до бавна и постепенна редукция на килограми, и то за сметка на мастна маса. За съжаление няма сериозни и научнообосновани доказателства за тези твърдения, както е и за повечето налични хранителни добавки. Едно от възможните обяснения за ефекта на ябълковия оцет е наличието на ябълчена киселина, която се открива и в пресните плодове. Тази киселина участва в цикъла на Кребс (биохимичен етап в преработването на въглехидратите в организма). И следователно има поне теоретична възможност приемът на ябълков оцет да активира обмяната на въглехидратите в организма, респективно тяхното по-бързо "изгаряне". Възможно е притъпяването на апетита да е чисто плацебо ефект, а така също, засилвайки стомашната секреция, да се провокира по-бързо засищане чрез увеличаване на стомашно-чревните хормони, които информират мозъка, че ядем и активират центъра на ситостта в мозъчна структура, наречена хипоталамус.

И все пак основните моменти по отношение на диетотерапията на наднорменото телесно тегло са: правилен режим на хранене, умерено нискокалорийна диета, повишена физическа активност и едва след това би могло да се разчита на приема на различни видове оцет или хранителни добавки.

Д-р Митко Ригов:

Метод за регулиране на телесното тегло и съдържанието на мазнини в тялото с ябълков оцет е предложен преди повече от 50 години. Основател на терапията е американецът д-р Джарвис, който препоръчва консумация сутрин на гладно на напитка, която се приготвя от 1-2 лъжици мед и 2 лъжици ябълков оцет в чаша вода.
Действието на оцета се дължи на неговия състав - витамини, минерали, оцетна, пропионова, млечна, лимонена киселина, баластни вещества и пектин, ензими и аминокиселини.

Предполага се, че тази напитка въздейства благоприятно и подобрява глюкозния толеранс, вследствие на което се регулира апетитът - поддържа се алкално-киселинното равновесие.

Съобщава се, че нутриентите, съдържащи се в оцета, подобряват клетъчното дишане, влияят благоприятно върху усвояването на желязото. 
Всичко това по сложен нервно-рецепторен и метаболитен механизъм може да подобри мастната обмяна и да предотврати натрупването на мазнини. 
Ако се прилага паралелно с добра двигателна активност и с подходящо хранене, човек може да постигне добър ефект! Но трябва да се знае, че това са положителни ефекти на продукт, приготвен по специална рецепта и технология, който не трябва да съдържа консерванти и добавки. В тази връзка готовите продавани видове оцет са неподходящи за ползване и приложение на този метод!

Рисковете, които крие въпросният препоръчван начин на отслабване, са свързани със състоянието на стомашно-чревния тракт и по-точно неблагоприятното въздействие върху лигавицата на стомаха и дванайсетопръстника. Затова методът не е подходящ за хора с гастрит, гастродуоденит, язва на дванайсетопръстника и стомаха, езофагиален рефлукс и др.

Възможно е неконтролиран прием на оцет да придизвика и проблеми с усвояването на калция, поради което за жени в менопауза, с остеопороза и за хора с проблеми в калциевата обмяна също не е препоръчително да правят това без консултация с лекар!
Трябва да се има предвид, че когато при здрави хора, с всички уговорки, се предприема отслабване с този метод,задължително трябва да се следва и режим на адекватно хранене за по-ефективен и траен резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар