сряда, 27 ноември 2013 г.

ДЕН НА БЛАГОДАРНОСТТА - НЕКА ЗАПОЧНЕ ГОЛЯМОТО КОЛЕДНО ПАЗАРУВАНЕ

Денят на благодарността винаги е бил най-американският празник, който чества плодородието на земята, изразява благодарност за жертвите на пионерите пилигрими и за щедростта на местното население, което в последствие е завладяно.
В модерните капиталистически времена обаче празникът дава летящ старт на сезона на коледното пазаруване с намаленията още в следобеда на Деня на благодарността. 
В миналото консуматорските битки не започваха преди приключването на Деня на благодарността. Денят след празника бе така утвърден в търговския календар през последните десетилетия, че получи свое име - Черен петък, обозначавайки големите приходи, които за един ден могат да обърнат финансите на търговските вериги и от загуба да минат на печалба. 
На фона на все още слабата американска икономика (потребителското доверие спадна до 7-месечен минимум тази седмица) и жестоката конкуренция, която изпитват търговските вериги от сайтовете за онлайн продажби, магазините по моловете и търговските улици трябва да направят всичко възможно, за да привлекат купувачите, обясняват анализатори на сектора. 
Мрачната статистика за продажбите на дребно и вялата икономика затвърдиха тенденцията като се очаква празничните покупки на купувач да бъдат на стойност около738 долара за подаръци или с 2 процента по-малко от миналата година. 
Тази година веригите Wal-Mart (Wal-Mart), Таргетс (Targets), Тойс ар ас (Toys "R" Us), Сиърс (Sears), Бест бай (Best Buy) и Мейсис (Macy's) се готвят да отворят в четвъртък вечер въпреки критиките за "десакрализация" (лишаване от святост) на празника. 

МАЛКО ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ

През 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америка, била доста трудна, тъй като пристигнали доста късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци. Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците и голяма част от тях починали. В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе - ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. Индианците им разкрили и тънкостите при лова на дивеч и риба. Благодарение на наученото от индианското племе, през есента на 1621 г. пилигримите се радвали на изобилна реколта от царевица, тикви и др., която им осигурила прехраната през годината. Колонизаторите били много щастливи от постигнатото и решили да организират специален празник, за да благодарят на ирокезите.
 Пилигримите поканили вожда на индианците заедно с най-близките му хора, за да им благодарят и да ги нагостят с природните дарове. Местните жители от своя страна пък донесли дивеч и така трапезата била претрупана с храна. Така бил отбелязан първият Ден на благодарността в Америка през 1621 г. С течение на времето колонизаторите се научили да приготвят различни специалитети с плодовете и зеленчуците по рецепти на индианците.
След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът става популярен и в останалите части на страната, но заселниците си избирали различни дни, в които го отбелязвали. След като САЩ станали независима държава, Конгресът препоръчал този празник да се празнува само един ден в годината от цялата нация. През 1789 г. Джордж Вашингтон, първият президент на Америка, обявява официално 26 ноември за Деня на благодарността. Празникът обаче продължава да се чества в САЩ на различни дати в различните щати, докато с проблема не се заема Сара Джоузеф Хейл, редактор на изданието "Гуди'с Лейди'с Бук". Повече от 30 години тя пише писма на губернаторите и президентите, като им предлага Денят на благодарността да бъде признат за национален празник.
Накрая, през 1863 г., US президентът Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи.
През 1939 г. тогавашният американски президент Франклин Рузвелт изтегля с една седмица напред празника. Идеята била по този начин да се увеличи със седмица времето, през което американците купуват подаръци за Коледа. Въпреки това в някои щати денят се чествал на новоопределената дата, а в други - продължавали да празнуват в последния четвъртък на ноември. Две години след изтеглянето на празника седмица напред обаче е решено Денят на благодарността се върне в последния четвъртък на ноември, като продължава да бъде отбелязван и до днес.
Денят на благодарността не минава без традиционното хапване на пуйка. Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка. Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка. Така постепенно пуйката се превръща в задължителната храна за празника. Прието е да се гарнира и със сос от боровинки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар