петък, 22 ноември 2013 г.

НАБЛИЖАВА ВРЕМЕТО ЗА КОЛЕДНИТЕ УКРАСИ

Германия - страната, в която са изобретени много коледни декорации, всяка година през декември се впуска в трескава надпревара в търсенето на нови решения за украса, в сравнение с които тези от предходната година изглеждат крайно старомодни, предаде ДПА.
Тази година купувачите могат да избират екзотични коледни украси, напомнящи за джунглата, морето и пустинята. 

За домакините в Германия коледната декорация е изключително сериозен въпрос - никоя от тях не би си позволила да украси опърпана изкуствена елха със старомодни орнаменти. Тъмносиньо, искрящо смарагдово и ярко злато са основните тенденции в цветовете за тазгодишната коледна украса в комбинация с по-меки тонове като бяло, сиво и кремаво, казва експертът Клаудия Херке, чиято фирма със седалище във Франкфурт всяка година старателно проучва новостите в празничната декорация. 

Украсата за коледната трапеза също обещава да бъде дръзка и ярка тази Коледа. Аранжировки от екзотични цветя и паунови пера и покривки за маса от кадифе и коприна със златни бродерии са двата основни варианта, измежду които могат да избират празнуващите. Клаудия Херке отбелязва, че тенденцията през този сезон е коледната украса да изглежда ефектна и скъпа. 

В по-голямата част от Европа се приема като неписано правило коледното дръвче да е истинско, наскоро отсечено. Същата тенденция се очаква и при коледните букети, обяснява Манфред Хофман от германската Асоциация на флористите. Експертът казва, че тази година ще заложи на цветя в кралско синьо, аранжирани с флорални материали в светлосиньо, бяло, карамелено и сиво. 

Някои класически коледни украси ще се запазят. "Червеното се появява отново и отново", казва Клаудия Херке, като допълва, че за интригуващ ефект традиционният цвят ще се комбинира с контрастиращи тонове като тюркоазено, снежнобяло или сиво. Сред предложенията на международния коледен панаир например се откроиха чифт големи ангели от дърво, единият от които в червено, а другият - в сиво. 

Елените са сред традиционните фигури за Коледа. Тази година компания ще им правят сови и катерички, изработени от порцелан, дърво или под формата на плюшени играчки. 

Класическите коледни декорации като борови шишарки, клонки, ядки и жълъди тази година също ще бъдат издържани в червено или сиво. 

В седмиците преди Коледа най-популярните растения са розите, амарилисът и коледната звезда. Алтернатива на червената коледна звезда са разновидности в бял и прасковен цвят, както и белите рози. Хризантемите също са подходяща украса за коледната трапеза.

Неизменна част от коледния празник са свещите. Особено популярни в този момент сапразничните свещи в тъмни цветове, украсяващи венци в кремаво, бяло, златисто и червено. Експертите препоръчват да се закупуват самоизгасящи се свещи и напомнят, че никоя свещ не трябва да бъде оставяна без надзор, докато гори. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар