петък, 1 ноември 2013 г.

БОЛЕСТИ НИ ПАЗЯТ ОТ УВОЛНЕНИЕ, АКО ГИ ОБЯВИМ

Финансовата криза води със себе си съкращения. Кодексът на труда (КТ) дава защита на някои работници и уволнението им е по-трудно и придружено с разрешение от Инспекцията по труда. Такъв е случаят със служители, които страдат от някое от заболяванията, изредени в Наредба №5 от 20 февруари 1987 г. Работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от КТ.

Ако някой страда от определените в Наредба №5 от 1987 г. заболявания, преди уволнението му трябва да бъде взето мнението на ТЕЛК и разрешението на Инспекцията по труда.

Наредбата дава защита на страдащите от:

1. исхемична болест на сърцето;
2. активна форма на туберкулоза;
3. онкологично заболяване;
4. професионално заболяване;
5. психично заболяване;
6. захарна болест.


При съкращение в щата работодателят може да уволни защитен работник само с предварително разрешение от Инспекцията по труда, след като е взето и мнението на здравните органи. При уволнение на изрично посочени основания законът защитава определени категории служители, които са социално по-слаби (виж по-долу).

Според чл. 333, ал. 1 от КТ закрилата се прилага при частична ликвидация, съкращение в щата, намаляване обема на работата, при липса на качества на служителя за ефективно изпълнение на работата; при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът не отговаря на тях, и при дисциплинарно уволнение. В тези случаи работниците, които страдат от някоя болест, посочена в Наредба №5, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от КТ. За болните от посочените болести, както и за трудоустроените, преди уволнението се взема и мнението на Трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК).

За да може да приложи законовата закрила при съкращение на работник със заболяване, преди уволнението работодателят трябва да разполага с информация за здравословното състояние на служителите.

Процедурата

За целта законът го задължава да събира предварително информация от работниците, които иска да уволни, за да се установи дали страдат от някоя от изброените болести. Служителите са длъжни да предоставят тези данни. А работниците, които страдат от тези болести, са длъжни при поискване да представят в предприятието медицински документи (епикриза, медицинско удостоверение и др.) от лечебно-профилактичните заведения, където се лекуват или се водят на диспансерен учет.
Ако работници, които следва да се съкратят, се окажат защитени от закона, работодателят представя получените медицински документи за мнение пред ТЕЛК. Ако за изясняване на здравословното състояние на работника се налагат допълнителни медицински изследвания и преглед, ТЕЛК взема решение в седемдневен срок след тяхното извършване.

Експертно решение се пише за всеки работник поотделно. В решението се посочват болестта, преценка на трудоспособността, показаните и противопоказаните условия на труд и целесъобразността на уволнението от гледна точка на адаптацията на организма при евентуална промяна в условията на труд.
Решението на ТЕЛК се изпраща служебно до предприятието и до работника.

Въз основа на това решение работодателят отправя до Инспекцията по труда писмено искане за разрешение за всеки определен за уволнение работник, който страда от изброените болести. Прилага и експертното решение на ТЕЛК. Инспекцията се произнася в 7-дневен срок с отказ или разрешение за уволнение.
Да се има предвид, че работодателят трябва не само да е поискал, но и да е получил разрешението на инспекцията, преди да премине към уволнението. Дори впоследствие да е получил такова разрешение, ако то не е било налице към момента на връчване на заповедта, уволнението е незаконосъобразно.
Ако работодателят не спази посочената процедура и извърши съкращението, уволнението е неправомерно.

Последиците

В случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на Инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
Ако обаче служителят откаже да съдейства, за да може работодателят да изпълни задълженията си по установяване на неговото здравословно състояние, уволнението няма да бъде отменено на това основание. В този смисъл има и съдебна практика. Когато работникът укрие заболяване по Наредба №5 от 1987 г., той не се ползва със закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 3 от КТ, тъй като работодателят не е имал информация за заболяването му. В този случай работодателят няма задължение да изисква мнението на ТЕЛК и разрешение от Инспекцията по труда за уволнението. (Решение №298/06 на III Гражданско отделение на ВКС и др.)

Кой още има специална защита

Освен страдащите от посочените заболявания специална защита по силата на чл. 333 от Кодекса на труда имат и майките на деца до 3-годишна възраст и трудоустроените. Защитени по този ред са и тези, които са започнали да ползват разрешен отпуск, избраните за представител на работниците и служителите, за времето, докато имат такова качество, членовете на специален орган за преговори, на европейски работнически съвет или на представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество - за времето, докато изпълнява функциите си.

АТАНАС ЙОРДАНОВ trud.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар