неделя, 3 ноември 2013 г.

ДА СИ ЗАСАДИМ ЛУКОВИЦИ ЗА ЦВЕТНА ЗИМА

 
   За да цъфнат пролетните цветя, някои от тях се нуждаят от достатъчно време за охлаждане – период, в който да съберат достатъчно сили, за да зарадват собственика си с цвят. Такива са например лалетата, зюмбюлите, минзухарите. Обикновено периодът на охлаждане трае между 8 и 15 седмици – време, през което цветята се държат в тъмно и хладно помещение, без драстични промени в условията на виреене.
След като покарат, сменят местоположението си с по-топло и светло, но имат нужда от още 2-3 седмици преди да цъфнат. Така че ако сега засадите луковици на пролетни цветя, ще се радвате на техните цветове през февруари. Ако ги засадите през ноември, ще имате пролетна градина през Март.
Градинарите са измислили и метод за по-нетърпеливите, който съкращава времето на охлаждане. Луковиците се слагат в мрежеста торбичка и се поставят в хладилника, но задължително да нямат допир с плодове или зеленчуци. Там престояват 2-3 седмици и след това се засаждат.
Засаждане на луковици за цветна зима
Луковиците на пролетни цветя се засаждат в саксия, която се пълни с почвена смес малко над половината. Важно е да осигурите на растението добър дренаж, за да не загние, затова предварително поставете на дъното на саксията камъчета, парчета от керемида или миди. Луковицата се поставя с острата част на горе – препоръчително е да я пипате само с ръкавици, защото в противен случай растението може да предизвика алергична реакция.
Другият разпространен вариант за луковиците на пролетни цветя е поставянето им в съд с вода. Течността трябва да покрива 1/3 от луковицата. Съдът се мести на тъмно и хладно място и се държи там между 4 и 8 седмици. След това се поставя някъде на по-топло и светло.
Полезни съвети при засаждане на пролетните луковици:
  • Изберете саксия, която да е поне 2 пъти по-голяма от размера на луковиците.
  • Поддържайте почвата леко влажна, без растението да подгизва.
  • По време на охлаждането гледайте температурата да не надвишава 7-8 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар