петък, 1 ноември 2013 г.

ЛЕЧЕНИЕ НА СИНУЗИТ

Не бързайте с антибиотиците



На милиони хора всяка година се предписват антибиотици по повод синузит, често усложнение на обикновената вирусна инфекция, алергията към треви и други дихателни алергии. Всъщност, 15 до 21 процента от всички предписвания на антибиотик на лица над 18 години в извънболничната помощ са за лечение на синузит. Но повечето от тези хора вероятно не се нуждаят от тези медикаменти. Ето защо:

Антибиотиците обичайно не помагат

Синузитът може да причини неразположение. Хората с това заболяване обичайно имат запушване на носа, съчетано с жълта, зелена или сива носна секреция плюс болка или чувство за притискане около очите, бузите, челото или зъбите, което се влошава при навеждане. Въпреки това инфекциите на синусите почти винаги са следствие на вирусна, а не бактериална инфекция , а антибиотиците не действат на вирусите. Дори когато причинителят е бактерия, инфекциите обичайно преминават сами за около седмица. Антибиотиците не помагат и на алергиите.

Те могат да носят рискове

Около един от четири човека, които вземат антибиотици, имат странични ефекти, включващи коремни болки, гадене, обриви. Тези проблеми преминават скоро след спирането на лекарствата, но в редки случаи антибиотиците могат да предизвикат тежки алергични реакции. Свръхупотребата на антибиотици освен това предизвиква развитие на бактерии, които не могат лесно да бъдат лекувани с достъпните медикаменти. Това ви прави уязвими на инфекции, резистентни на антибиотици и прави спорна ползата от употребата на антибиотици в някои случаи.

Те обичайно са загуба на пари

Антибиотиците често не са много сксъпи, но всеки лев, похарчен за ненужно лекарство, е хвърлен на вятъра. И тъй като пациентите често настояват за предписване на антибиотик и лекарите често се съгласяват, общата сума на разходите е значителна – поре 31 милиона $ годишно (б.пр. – в САЩ)

И така, кога са необходими антибиотиците?

Обичайно са необходими само когато симптомите продължават повече от седмица, започнали се да се подобряват, след което са се влошили отново, или са много тежки. Обезпокояващи симптоми, които могат да бъдат основание за незабавно започване на антибиотично лечение, са: температура над 38.5 градуса, силна болка и напрежение над синусите, кожни прояви, като бързопреходни зачервявания и затопляния на кожата. Когато вие наистина се нуждаете от антибиотици, най-добрият избор в много случаи е генеричен амоксацилин, който обичайно е евтин, но също така ефективен като по-скъпите „оригинални” антибиотици. Имайте пред вид, че някои лекари препоръчват КАТ изследване, когато подозират синузит. Но това изследване обичайно е необходимо само ако вие имате рецидивиращ или хроничен синузит или се обсъжда хирургия на синусите.

СЪВЕТИТЕ НА CONSUMER REPORTS
Как трябва да постъпя, когато имам синузит?


Повечето хора се възстановяват от синузита, причинен от вирусни инфекции, за около седмица, но няколко действия могат да доведат до по-бързи резултати:

Почивайте. Това е особено важно в първите няколко дни, когато вашето тяло се нуждае да съсредоточи цялата си енергия в борбата с вируса. Това също така помага да се облекчи главоболието, тъй като лежането подобрява оттичането на секрецията

Пийте. Топли течности могат да помогнат на нежните назални жлези и да изчистят секрецията.

Увеличете влажността. Топлият влажен въздух в банята или от чайника помага за изчистване на секрецията и за облекчаване на болката в гърлото

Правете гаргари. Разтворете половин супена лъжица готварска сол в чаша топла вода

Почиствайте носа си. Шпрейовете за нос, съдържащи солени разтвори или китовете за назална иригация могат да ви помогнат да се чувствате по-добре.

Използвайте лекарствата без лекарско предписание внимателно.Носните капки и шпрейове, съдържащи оксиметазолин (Afrin и генерични) и нафазолин могат да причинят засилена конгестия, когато се използват повече от 3 дни. Ако тежестта в носа не се подобрява от тях, обърнете се към вашия фармацевт за капки с псевдоефедрин (Sudafed и генерични), които се продават без рецепта. Но преди това се консултирайте с вашия лекар, тъй като те могат да причинят сериозни странични ефекти. По-добре е да не приемате антихистамини, тъй като те не подобряват много симптомите на настинка и могат да причинят странични ефекти и непоносимост.


Как да използвате тази информация

Тази информация ви се предоставя, за да я използвате в разговор с вашия лекар. Съдържанието е само с обучителна цел и не замества професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. С тази информация ние не можем да отговорим на конкретни медицински въпроси. Винаги търсете съвет от лекар или друг квалифициран медицински персонал за въпроси от каквото и да е медицинско естество. Никога не пренебрегвайте, не пропускайте и не отлагайте получаването на медицински съвет от медицинските професионалисти поради нещо, което сте прочели в този материал. Използването на тази информация е на ваш собствен риск. Consumer Reports, AAААI, ABIM Foundation, и техните дистрибутори не са отговорни за всяка загуба или увреждане, свързано с употребата на тази информация от вас.

Информацията е създадена само за лична употреба от вас като пациенти, некомерсиална употреба, и не може да бъде променяна по никакъв начин или да се използва за съвет, реклама или всякаква комерсиална цел. Необходимо е специално разрешение на Consumer Reports и свързаните организации, за да се разпространяват безплатно копия от тази информация – печатни или дигитални (PDF) формати - на отделни членове и служители на организациите. Научете повече на адрес www.ConsumerHealthChoices.org или изпратете писмо на адрес HealthImpact@cr.consumer.org

Публикувано от Consumer Reports © 2012 Consumers Union of U.S., Inc., 101 Truman Ave., Yonkers, NY 10703-1057. Разработено в сътрудничество с AAAAI и AAFP за кампанията Choosing wisey, проект на ABIM Foundation. Използван е изработения от AAAAI списък „5 неща, които лекарите и пациентите трбява да обсъдят”, издаден © 2012 AAAAI. Списъкът се основава на публикуваната статия в Arch Intern Med. 2011;171:1385-1390 „Първите 5 неща в първичната помощ – среща на отговорността и професионализма”, от Good Stewardship Working Group. Списъкът „Първите 5 неща в първичната помощ” за първи път е публикуван като част от кампанията Less is More™ в Archives of Internal Medicine. © 2011 American Medical Association

По материали от: Consumer Reports Helth

Няма коментари:

Публикуване на коментар