неделя, 3 ноември 2013 г.

МАТОЧИНА В ДЕТСКАТА СТАЯ СВАЛЯ НАПРЕЖЕНИЕТО

Ароматът трябва да създава у детето усещане за сигурност и закрила. Маслото от лавандула или маточина ще направи малкия човек по-уравновесен и концентриран. Само капка от маслото върху носна кърпичка ще помогне на ученика да се справи със страха и напрежението от предстоящото контролно.

Сгушена между вековни дървета и гъсти храсталаци, маточината e леснооткриваема и за опитни билкари, и за любителите на природата. С маточина ще преборите различни болежки и ще останете изненадани от лечебните сили на билката.
Лечебните сили на маточината
Маточината се бере от края на май до юли месец, преди да е цъфнала, защото след това губи лечебните си сили. След като сте набрали достатъчно от билката, трябва да я изсушите на някое сенчесто място. В изсушен вид можете да приберете маточината както в шкафа с подправки, така и в аптечката.

Билката дължи лечебните си сили изцяло на своя състав. Маточината съдържа етерично масло от цитрал, цитронелол, мирцен, гераниол – вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система. В състава й влизат още витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. Последните са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали в него, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие.Благодарение на етеричното масло маточината има специфичен аромат на лимон и мента, а заради формата на листенцата и мириса им често е бъркана  с ментата.

Маточината може да се приема под формата на чай, с който може да се прави гаргара за болки в гърлото или да се пие вечер за здрав сън.Има също и масло от маточина, което има антисептично действие.Използва се и в ароматерапията за успокоение и релаксация.

Лечебните сили на маточинатаМаточината и здравето:

  • Билката помага срещу вируси, остри кашлици и обилно потене;

  • Маточината подтиска гаденето и стимулира апетита;
  • Според бабините рецепти маточината лекува високото кръвно, премахва шума в ушите, може да се приема срещу нередовна менструация;
  • Лековитата билка действа срещу неврози, ускорен пулс и мигрена;
  • Когато е под формата на масло, лекува гъбички, бактериални и екземни инфекции;
  • С маточина може да се жабурите, ако страдате от възпалени венци или имате лош дъх;
  • Чаят от маточина успокоява, повишава концентрацията и активността в работата, гони тревогата и раздразнението;
  • В случай, че имате неспокоен сън, маточината е вашето лекарство;
Маточината и бременността

Спорен е ефектът на маточината върху бременността. Едни препоръчват билката, тъй като тя помага на бъдещите майки в борбата със сутрешното гадене, промените в емоционалното състояние и други странични ефекти на щастливия период. Други обаче поставят под съмнение положителното влияние на маточината върху бременните, тъй като в някои случаи приемането й води до усложнения. Ето защо е най-добре да проведете разговор с вашия гинеколог.
Лечебните сили на маточината
Внимание!
Не бива да злоупотребявате с лечебните сили на маточината и да прекалявате с нея, тъй като може да получите главоболие и световъртежОсвен това, ако имате здравословни проблеми със стомаха или щитовидната жлеза, трябва да се консултирате предварително с личния лекар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар