петък, 22 ноември 2013 г.

РЕЦЕПТИ ЗА ДОМАШНИ МАСКИ ОТ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

И сушените плодове разкрасяват, но за разлика от източните народи ние рядко ги използваме, макар че са истински еликсир за кожата и косата. При естественото им сушене антиоксидантите - витамините А, С, Д и минералите увеличават концентрацията си 4-5 пъти в сравнение със свежите плодове. Кожата става гладка, еластична и с прекрасен тен, а косата - гъста.
За да си направите домашни маски, нарежете сухите плодове и ги залейте с вряло мляко. Похлупете и варете 10-15 минути. Като махнете от огъня, ги оставете за два часа да набъбнат зърната. Прецедете и запазете течността, за да разредите маската, ако е нужно.
 
Маските действат най-добре на почистена с парна баня и ексфолирана кожа. 

Стафиди
Сухото грозде е първенец по фибри и антиоксиданти - флавоноиди и феноли, на витамин B2, на калций, желязо, манган, мед, бор. Вземете шепа стафиди и след като ги разварите в мляко, ги направете на пюре. Добавете 1 жълтък, по 1 ч.л. мед и кайсиево масло. Разбъркайте кашата и ако е много гъста, разредете с отварата.

Разделете косата на лехички и втрийте маската в скалпа. Покрийте с фолио и затопена хавлиена кърпа. След 30 минути измийте с шампоан и изплакнете с разреден лимонов сок. Маската не само сгъстява косата, а и спира косопада. За ефект я правете веднъж седмично в продължение на месец и половина. 
Ако към стафидената каша прибавите извара в равни количества, ще почерпите с витамини и кожата на лицето и шията. 

Смокини
Те съдържат в голямо количество полифеноли - мощни антиоксиданти, източник са на витамин Е и от група В, богати са на магнезий, калий, желязо, мед, сяра, селен.
За мека и еластична кожа намачканата на каша смокиня смесете със сметана. Нанесете маската на лицето и шията. След 20 минути я остранете с тампон, напоен с прясно мляко. 
Ако е сивкав тенът ви от недоспиване, ще го избистрите, като към 2 пюрирани сухи смокини прибавите 1 с.л. пресен лимонов сок. 
С каша от смокини ще заздравите косата. Разделете я на кичури, втрийте маската в корените и по цялата дължина. Завийте с найлонова шапка, а отгоре с хавлиена кърпа. След час измийте главата с мек шампоан и изплакнете с лимонов сок. Препоръчително е тази маска да се прави веднъж в седмицата в продължение на месец и половина.

Кайсии 
Те съдържат витамините В2, B3, В9, Е, А, желязо, фосфор, магнезий, калций и цинк. За свежа и стегната кожа към кайсиевото пюре прибавете 2 с.л. портокалов сок. Нанесете маската и след 20 минути измийте с хладка вода.
За да подхраните сухата кожа, към 2 с.л. кайсиево пюре прибавете 1 ч. л. зехтин, високомаслена сметана или извара. Нанесете на лицето за 20 минути, след което измийте с топла вода. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар