неделя, 3 ноември 2013 г.

Забавленията с родителите са най-силната семейна спойка


След края на работния ден прибирате детето от градина (занималня) и пазарувате на път към къщи. У дома едно след друго предстоят приготвяне на вечеря, разтребване, гладене на дрехите за следващия ден. Грижите са толкова много, че време за игри почти не остава. А психолозите твърдят, че общите игри на деца и родители са най-силната семейна спойка, извор на щастие, основата на детските спомени. "За да бъдеш щастлив, трябва да можеш да играеш и да се забавляваш", подчертава д-р Родни Шапиро, семеен психотерапевт към Калифорнийския медицински център в Сан Франциско.
С всяко приятно изживяване, което доставяте на детето, вие изграждате и затвърждавате у него усещане за изпълнени с обич взаимоотношения. Бъдете сигурни, че всеки път, когато умирате от шпагата на сина си, танцувате с дъщеря си или майсторите нещо заедно с децата си, заздравявате вашата връзка. Не се притеснявайте, че отстрани може да изглеждате нелепо, играейки смешна роля или квичейки като едно от трите прасенца. Важното е да изпитате радост с детето, да се наслаждавате на прекараното време заедно. 
Внимавайте обаче да не преигравате. Не мислете, че най-скъпият карнавален костюм и най-големият пакет пуканки в киното ще направят изживяването незабравимо. Дори разходката в парка и пускането на есенни листа в езерцето (а защо не и в локвата) могат да доставят несравнима наслада. Също и съвместната работа под формата на игра. Можете заедно да бъркате кекс и да правите курабийки, да пресаждате цветя с помощта на лопатката от детския плажен комплект. Колкото повече се наслаждавате, толкова повече и детето ще се радва. А и общата работа сближава по свой начин. Принципът на забавленията е приложим и в отношенията между братята и сестрите. Ако им създадете повече положителни съвместни преживявания, ще заздравите връзката им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар