петък, 8 ноември 2013 г.

МАМО, ИСКАМ КОТЕ!

Вечният въпрос - дали да си вземем котка,  куче, птичка, хамстер или други малки екзотични домашни любимци. Всички те изискват различни грижи, за да са здрави и щастливи. Затова е важно преди да си вземете домашно животно да прецените кое е подходящо за вас от гледна точка на грижите и условията, които изисква.

Въпреки че всеки домашен любимец има свои собствени и особен чар, в тази статия ще разгледаме характеристиките на котките, които, при правилен подход, могат да ви дадат много години безусловна любов. Изборът на домашен любимец зависи от редица фактори, включително и вашите интереси и предпочитания и начина ви на живот. Нека сравним котката с някои други домашни любимци.


Защо да изберем котка за домашен любимец?

Едно от основните неща, което прави котките прекрасен домашен любимец, е че те могат да съжителстват заедно с много други видове домашни любимци и дори стават близки приятели с някои от тях - кучета, птици, зайци и други.

Едно от най-осезателните неща за котките е тяхното мъркане – нищо не осигурява по-голяма почивка за слуха и усещане за спокойствие от мъркането на котето.

За разлика от кучетата, котките не са непрекъснато около своя стопанин. Те имат свои занимания и обичат да са сами понякога и също умеят зачитат личното пространство на собственика си. Но, когато са при този, който се грижи за тях, котките са гальовни и мили.
И не на последно място, въпреки че малко хора са способни да обичат напълно и без граници, котето умее. Ако вие сте добри и любящи към вашата котка, то тя ще ви се отплати с безгранична и безрезервна обич.

Някои недостатъци на котките 

Първо, тук трябва да отбележим, че недостатъци е много силна дума. Употребихме я от гледна точка на това, че по-голямата част от хората не харесват тези неща у котките и това може да бъде проблем и за вас. От друга страна обаче, точно това може да е причината да решите, че искате имено котка. Затова не подхождайте предубедено към следващите редове. 

Котките имат нужда от много свобода. Не е рядко срещано явление котката да скочи през прозореца и да изчезне за няколко дена, дори седмица. В повечето случаи писаните се връщат, но за един любящ стопанин, липсата на пухкавата домашна гальовница е голям стрес.

Котките обичат безрезервно, но и не обичат някой да им “навлиза в територията”. Точно като голяма част от жените, котките са силно привързани към своя стопанин и са много ревниви към всички останали, които се опитват да вземат сърцето му.
Писаните са и много злопаметни и жестоко си отмъщават по всевъзможни начини, когато се почувстват обидени или отхвърлени.
В заключение можем да кажем, че ако не ви заплашва котешка алергия, непременно си вземете коте, няма да съжалявате. Освен това ще направите детето си изключително щастливо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар