сряда, 11 март 2015 г.

ЙОГА НЕ Е САМО УПРАЖНЕНИЯ

     
Йога е много повече от упражнения. Това е цяла философия на живот, начин на съществуване. Днес йога се приема като древно учение за постигане на пълноценно физическо, духовно и морално здраве, начин за постигане на хармония със себе си и с околните. Традиционната медицина поставя йога на първо място в борбата срещу остаряването. Йога е за всеки независимо от културата, религията или възрастта.

Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта й е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас.  Разкрива скритите закони, които управляват ума, и ни дава средство да се справяме с емоции като гняв, угризения, вина, завист, страх, пагубни за съвременния човек. Когато тези негативни  емоции ни обхванат, нашата жизнена енергия се изчерпва, тялото ни отпада, умът ни е омаломощен. Посредством техниките на йога – физическите и дихателните упражнения, медитацията и релаксацията, и чрез прилагането на знанието в ежедневието ние презареждаме тялото и ума си, печелим ценно време за себе си, за работата си, за семейството си. Йога ни учи как да запазим баланса си, когато сме радостни и щастливи, и как да преминаваме с успех през стресови ситуации, запазвайки самообладание. Това хармонизира живота ни, прави ни по-щастливи, по-спокойни и по-здрави.

За основоположник на системата Йога се счита мъдрецът Патанджали, който я обособява върху съществуващ вече опит на отделни йоги в творбата си Йога сутра. Терминологията в нея е изцяло взета от ВЕДИТЕ, четирите индуистки текста — Риг Веда, Сама Веда, Яджюр Веда и Атхарва Веда, смятани за основните писмени паметници на индуизма, създадени 1800 - 1200 г.пр.н.е.
Древните индийски мъдреци в търсене на същността на живота достигат високо ниво на съзнание и разкриват тайни за здравословно, щастливо и хармонично съществуване. Мъдреците нарекли това тайно и свещено знание „йога” и го предавали от учител на ученик като избягвали популяризирането му. Патанджали събира това устно знание и практики за йога, като по този начин създава основното Знание за йога - Йога сутра. 

В какво се състои основното познание за Йога?
Най-общо Йога има пет опорни точки:
- Правилни упражнения (асани) - тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.
 - Правилно дишане (пранаяма) - йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.
 - Правилна релаксация - чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.
 - Правилна диета - храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианската храна.
 - Позитивно мислене и медитация - това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум.

Йога определено не е само упражнения и категорично не е спорт. Не трябва да се принизява една цяла философия, заради мода или желание за отслабване.  Думата „йога“ от Санскрит буквално означава връзка, връзка с божественото.Тази наука е един мост от нашия материален свят към по-висшите нива и сфери на съзнанието. Йога свързва живото с неживото, съзнателното с несъзнателното, умът с тялото, миналото и бъдещето с настоящето. А това съвсем не е лесно. Ако сте в някой ашрам в Хималайте, далеч от света, от шума и суетата, е лесно да се молите, да сте вегетарианци, опиянени и повлечени от общия дух и настроение на хората там.  Но да правите Йога в панелния си апартамент, да водите забързания си начин на живот, да работите, да имате семейство и деца и  пак да се опитвате да живеете, спазвайки принципите си, идеалите си, да се храните здравословно, да намирате време само за себе си и собственото си духовно развитие. Това наистина е трудно. Да сте едновременно вътре в този свят, но и същевременно да успеете да запазите неприкосновени своят ум и душа в баланс и хармония. Но определено си заслужава, а и никога не е късно да опитате.

Източник http://www.webbukvar.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар