вторник, 31 март 2015 г.

НА ЦВЕТНИЦА ПРАЗНУВАТ ЦВЕТЯТА


Цветница е сред любимите пролетни празници. Той се отбелязва както в православната, така и в 
католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница или Палмова неделя.
Природата се събужда за нов живот в неописуеми багри. Поля и гори са с нови премени, но най-красиви са цветята. Един безценен бисер в еволюционната верига. Истинско тържество на живота. Огромно разнообразие от цветове, форми и аромати. Благословен дар от природата, който през пролетта се разгръща в пълния си блясък. Като всяко живо същество на нашата планета и цветята се раждат, живеят, умират, но винаги в безкрайна красота. От срамежливата горска теменужка до царствената роза и приказната орхидеята, цветята носят своето послание и стремеж за съвършенство, за един по-красив и по-добър свят. 
Неслучайно наричаме Цветница празник на цветята. Много хора носят имена на цветя и растения и на този ден празнуват имен ден. 
И все пак, като голям религиозен празник, Цветница има своята история. Тя е свързана влизането на Христос в Йерусалим. На този ден всъщност християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.
Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.
След шествието Христос извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.
На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите на домовете и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар