събота, 28 септември 2013 г.

У ДОМА МИ Е НАЙ-ДОБРЕ

  Краят на улицата ни, който е на 50 метра от входа на блока ни, е близо до едно от едно от най-оживените кръстовища в София. Когато излезна от вкъщи, винаги ме изумява колко трафик минава съвсем близко от нас всеки един ден, въпреки че живея в задънена улица. Хората в този квартал са в движение през цялото време. Те се прибират вкъщи, след това се обръщат и отново излизат. През зимата и в днешната икономическа ситуация се чудя, какво толкова могат да правят, защото не слизат от колата си и постоянно са навън? Не мога да ги виня и да се бъркам на никои (не го и правя), но по всичко си личи, че или са много заети или не обичат да се прибират вкъщи. Те изглежда запълват живота си с всички видове "задължения" и дейности, които да ги изтощават и да запълват до краен предел времето им, вместо да изберат начин на живот, който ще им позволи просто да се приберат вкъщи от работа и да си починат у дома. (Казвам избират начин на живот, защото много хора, в действителност, избират да пренатоварват себе си и децата си, вместо да кажат "Не", и да изберат почивката).

Трябва да призная, че аз не съм точно обратното на тези хора, но обичам да си стоя вкъщи, също. Харесва ми да си стоя във вкъщи, особено, когато на вън върлуват пиковите часове, големите коледни и всякакви празнични задръствания, и шопинг мании. Имам си списък със задължения и приятни занимания, който следвам и се опитвам да се грижа за всичко това по едно и също време. Аз не излизам само за да отида някъде и да си губя времето, колкото и скучно да звучи. Трябва да имам основателна причина за излизането и ходенето до мола “за да видя какво има по магазините” или само за едно нещо, не е причина за мен да прекратя заниманията си. Дори и около празниците (освен ако не пътуваме със семейството) си оставам вкъщи (благодаря ви за предложенията, но предпочитам онлайн пазаруването), за да избегна тълпите и лудостта.

Аз открих, че в допълнение към създаването на чувството за мир и свободно място в живота ми, смисленото стоене вкъщи има много финансови ползи. Да си останеш у дома означава, да не увеличаваш разходите. Това означава, че се справям с многото домакинска работа, или че използвам времето пълноценно със семейството ми и се радвам на нещата, които съм придобил с много труд. Да не изброяваме някои от опасностите, които съществуват на всяка крачка и които в крайна сметка ми струват пари и ценно време. Ето някои начини, при които, като просто си стоите у дома, може да ви спестят пари.

Не харчите пари

Това е най-голямото, най-очевидното и най-ценното предимство на домашния уют. Не са твърде много нещата, които правим "навън", които да не включват разходи. Когато сте си вкъщи, не ядете или плащате много пари в ресторанта, не изгаряте ¼ от заплатата за бензин, за да стигнете някъде, не сте изкушени от продажбите или новите неща в магазините, и не плащате сума пари за кино. Ако се опитвате да обуздаете разходите си, да си останете у дома, е един от най-добрите начини да започнете.

Слагате край на болестите

Аз избирам да си остана вкъщи още повече през зимата, за да избегна пълните с вируси орди от хора в градския транспорт, и не само: много хора все още излизат по ресторанти и магазини, дори когато те или техните деца са болни като магарета. Когато си стоите вкъщи, вие ограничавате излагането си към вируси, като си спестявате разходите за лекарства и посещенията при лекарите, както и загубата на пари, ако не можете да отидете на работа. Ако не ми вярвате, запитайте се какво би казал личният ви лекар по въпроса?

Никакъв / нисък риск от престъпления

Кражбите на чанти (раници), джебчийството, кражбата на самоличността ви и нападенията се случват постоянно, но изглежда се увеличават около празниците. Крадците знаят, че вероятно имате допълнително пари за подаръци в портфейлите и портмонетата си. Кредитните карти се "източват" по-често, просто защото все повече се използват. Обирджийте знаят, че вероятно сте разсеяни в мислите си за всички неща, които все още трябва да свършите и ставате лесна мишена. Те могат също така да се опитат да ви нападнат зад гърба на паркингите, за да откраднат каквото сте си купили. Ако си останете вкъщи, ще намалите значително шансовете си да станете жертва на престъпление или кражба на документи.

Киното

Изморих се да плащам над 10 лева за билети за филми, които след 3 месеца мога да гледам вкъщи, и за които не се боря за място на паркинга в мола. Сега взимам под наем, каквото искам да гледам или на заем от приятели, за да се насладя на собственото си време. Мога да ям храна по време на филма, да натисна паузата, ако трябва и да дам назад, за да гледам най-хубавите моменти отново. Разбира се, все още не се прехласвам по трагичните параметри на широкоекранните телевизори в страната ни, за които все още няма необходимото качесто на телевизията, нито ще изхарча много пари (камо ли да взема кредит за ТВ), само за да бъда отегчен и разочарован. Oled технологията се задава, която ще измести всички плазмени, LCD и LED изобретения, когато навлезе и бъде достъпна, на цени за хора, не за българи, тогава може да си говорим отново.

Преследвайте забавлението

Можете да играете на всички игри (шах, табла, карти и др.) с приятели и семейството ви, видео игри, да преследвате хобитата си, и да прочетете всички книги, до които никога не стигате. Всички тези неща, които сте си купили, но никога не сте чели, гледали, или играли магически със семейството си се случват, когато си останете вкъщи. Вместо да купувате още неща или да плащат за нови изживявания, като пренебрегвате старите, отделете време за да проучите и използвате това, което вече притежавате.

Домакинска работа

Можете да се захванете с домакинската работа и поддръжката на дома. Времето, прекарано у дома ви, дава шанс да поправите всички занемарени дейности, домакинска работа и организация, която сте отлагали. Като се грижите за вашия дом и вещи, няма да имате главобол от създаването на потенциални проблеми и счупвания.

Почивайте си

Ако прекарвате повече време у дома, може да откриете, че се нуждаете от по-малко почивки в месеца, преди ваканцията ви, спа посещения или други релаксиращи дейности. Без да пренебрегваме предимствата на някои от процедурите, ако можете да отделите време да се отпуснате около дома си, да го направите комфортен според нуждите си, можете да се справите със стреса, без да прибягвате до скъпите дейности, които се използват вместо действителната релаксация. Любимата ви музика, спокойствието, свещите и ваната вкъщи (както и много други), могат да ви донесат много повече настроение, отколкото 1 час терапия в спа център, до който стигате и се връщате за 2 пъти повече време.

Избягвате риска от автомобилна катастрофа

Ако не сте по пътищата, имате по-малък шанс да се окажете в тежък инцидент. Това е особено вярно при лоши метеорологични условия. Вместо да излизате в дъждовен или снежен ден, си останете вкъщи. По-безопасно е.

Здравословно хранене

Ястията, приготвени у дома често са по-здравословни от тези, закупени в ресторантите, както се казва “знаете какви са им продуктите”, а ако са домашни, че “поне знаете от какво са направени.” Можете да си купите някоя от хубавите готварски книги и да експериментирате, да гледате някой кулинарен канал и да направите апетитното ястие, показано от майстор-готвача, или просто да видите нещо бързо и здравословно за приготвяне от интернет! Възможностите на здравословното хранене, които ще ви спестят пари в кабинета на лекаря, са много. Използвайте ги! Освен това ще направите много по-голямо впечатление, ако се постараете и сготвите нещо вкусно на човека, който обичате, отколкото, ако го изведете на ресторант!

Семейно сплотяване

Може би не е строго свързано с пестенето на пари, но прекарания ден у дома ви дава възможност да станете по-близки със семейството си. Много хора се оплакват, че никога не прекарват времето си заедно, част от това е така, защото те никога не са заедно у дома.

Перфекционирайте уменията си

Ако ви стане наистина скучно, можете да усъвършенствате вашите умения. Научете някои нов софтуер, научете нов език или практикувайте музикален инструмент. Можете също така да научите някой занаят, или да се занимавате с нещо артистично, като рисуване или писане. Усъвършенстването на работните ви умения може да означава допълнителни пари някой ден, ако ви повишат, докато усъвършенстването на художествените, може да означава, че можете да станете достатъчно добри някой ден, за да продавате своите творения.

Очевидно е, че не може да останете завинаги вкъщи и най-вероятно няма човек на земята, който да иска да го направи. Нито можете да се избегнете неща като кражба или лек инцидент с автомобила си завинаги. В един момент трябва да излезете, особено ако времето е хубаво, ако няма задръствания и не си губите времето и парите, като ги давате на някой, който само това чака. Да останете у дома от време на време може да бъде истинско удоволствие. Вместо винаги да бъдете навън, запазете си ден за стоене у дома “най-малко” веднъж месечно. Можете да откриете, че ви харесва и че ви спестява пари.

1 коментар: