четвъртък, 5 септември 2013 г.

ИСКАМ ИГРАЧКА



Стаите на днешните деца са затрупани с играчки: за плюшените може да се наеме отделна стая, куклите са цяла армия, а от конструкторите може да се построи двуетажна къща. Много родители съзнават, че прекаляват с купуването на играчките. Детето дори няма време да помечтае истински, тъй като желанията му се изпълняват мигновено! Има ли ли сте желание да промените това? Заслужава си, вижте защо.
Как разсъждават днешните родители?
„Ако имам пари, а детето ми иска нова количка, защо пък да не го зарадвам? Нищо, че количката ще е 148-ма на брой и само след два часа ще бъде захвърлена при останалите в бездънния кош за играчки.“ Детето, обаче е щастливо! По време на нашето детство нямаше такива играчки, нека поне те имат всичко. Но ако човек има всичко, към какво ще се стреми и за какво ще мечтае?
Колко често може да се купуват играчки и колко трябва да бъдат е индивидуален въпрос. Но защо не трябва да затрупваме детето с играчки, пояснява руският психолог Татяна Малютина.
Първо, когато всичко е достъпно, изчезва желанието да се стремим към нещо. Детето предварително знае, че мама и тати ще направят всичко, за да не е лишено малкото съкровище от нищо. А какво ще направи детето, за да получи своето може само да си представяте: да си бие главата в стената, да се търкаля по пода или да шантажира родителите си с други по-изкусни начини. Така цеността на който и да е подарък се свежда до нула.
После, трябва не само да се разбере КАКВО искаш, но и ЗАЩО го искаш именно това нещо. В противен случай детето няма да може да си създаде приоритети и да направи избор.
Друг минус е това, че малчуганът не се научава да цени това, което има. Той може лесно да счупи играчката, да забрави за нея или просто да замени омръзналата му с друга. Когато има много кукли, мечета, колички, роботи, просто не е възможно да се избере любима. А това е важно, защото така се формира привързаността у детето.
Най-страшното, което се наблюдава напоследък е, че вместо да отделят повече време на децата си и да бъдат емоционално близки с тях, родителите зариват стая им с играчки. Така те заместват вниманието към децата с вещи, т.е. чрез тях „купуват“ благоразположението на детето.
Освен това децата, на които всичко се купува не се научават на търпение. Как ще се научи детето да планира нещо, да постига целите си, когато порасне, като отсега няма към какво да се стреми и всичко му е достъпно? Детето трябва да предвкусва подаръка. Това, което наистина му харесва, което ще му помогне да се развива, което е чакано дълго – то ще бъде пазено.
Не задоволявайте всеки каприз на детето си и то няма да стане разглезено. Играйте с децата си, а не им купувайте играчки непрекъснато.

Източник: km.ru Превод: СР

Няма коментари:

Публикуване на коментар