понеделник, 9 септември 2013 г.

ПОСЛЕДЕН СПОМЕН ОТ МОРЕТО


Лятото е към края си, ваканцията също, но топлото все още време ни държи на морска вълна. Наред с купищата мидички, раковинки и камъчета от морето този път си донесохме в една кофичка и морски пясък, направо от плажа. Тази кофичка така и си стои и чака на нас двечките с дъщеря ми да ни дойде поредната идейка. И тя дойде - ще направим импровизирана дзен градина.
 Японските каменни градини или сухи „пейзажи”,  наречени и известни повече като Дзен градини, се появяват и развиват благодарение на Дзен Будизма и най-често са създавани в Дзен храмовете. В голяма степен раждането и оформянето на днешния облик на тези чудновати градини е повлияно и от китайската култура.
Всичко обаче си има смисъл – камъните не са подредени просто хаотично,и освен това си имат и своята смислова натовареност – изобразяват планини и водопади, а белият пясък, който се поставя в основата на градините символизира течаща вода. По този начин японците и китайците събират цялата космична красота на вселената в една малка градина.
Днес  Дзен градините дават началото на много съвременни архитектурни решения за места, където можеш да отпочинеш и да намериш себе си. Естествено, че Дзен градините могат да се простират на необятни пространства от стотици метри площ. Могат и да стоят на бюрото ви на работа или на холната масичка в гостната.
дзен
За да си направите свое собствено мини местенце, където да медитирате на спокойствие или просто да останете сами със собствените си мисли, не са ви нужни помпозни и скъпи материали. 
 Трябват ви капак от картонена кутия, от обувки например, но по-дълбок, 6-7 камъчета и разбира се пясък, не е задължително да е морски. Малкото гребло е проблем, някой по-сръчен би могъл да си го измайстори например от гребен, но аз считам че е важна идеята, затова може на първо време да замените гребълцето просто с пръчица. И още една идея - вместо капак от кутия може да използвате рамка за снимка, на която предварително сте махнали стъклото, но сте залепили здраво дъно, така направихме ние.
Възможностите за избор на материали са много и  не бива да се вторачваме прекалено в детайлите и това да ни пречи да осъществим идеята си. В крайна сметка смисълът на дзен градината е красота на простотата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар