понеделник, 23 септември 2013 г.

БЕЗАЛКОХОЛНА АГРЕСИЯ ПРИ ДЕЦАТА ИЛИ КОЛКО СА ВРЕДНИ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ

Колко вредни за безалкохолните напитки е известен от доста време факт. Но като че ли предупреждението не се взима особено на сериозно. Ако става дума само за нас, възрастните, може би проблемът нямаше да се открои. Когато обаче говорим за децата, тогава е редно да обърнем подобаващо внимание.

Може би още не сте родители, но независимо от това, някой ден ще станете и е хубаво да имате предвид, че не всичко, което се предлага на пазара, е полезно и достатъчно добро, за да го поднасяме на децата си. Вкусовете могат да се възпитават и ние като родители (бъдещи или настоящи) сме длъжни да научим децата си кое е правилно и кое не.

Нови изследвания показват, че консумацията на безалкохолни напитки води децата до агресивно поведение. Резултатите от изследването са публикувани във Вестника на педиатрите, а участници са били около 3000 американчета.

Според изследването 43 % от американците дават на децата си да консумират безалкохолни напитки най-малко един път дневно. От анкетираните родители 4 % признават, че дават на децата си подобни продукти и по няколко пъти на ден.

Докато прави преглед на досиетата на малчуганите, екипът, провеждащ изследването, забелязва връзка между поведенческите проблеми и това колко често децата пият сода. Същите изследвания са направени и върху тийнейджъри, а резултатите са идентични, твърди Шакира Сулия от университета в Колумбия.

Резултатите на учените показват, че малчуганите, на които се разрешава да пият безалкохолни напитки минимум 4 пъти на ден, извършват вандалски прояви много по-често. Такива прояви често са чупене на чужди вещи, предизвикване на бой и др.

Учените са убедени, че честата употреба на такива напитки правят децата по-агресивни. Към консумацията на безалкохолни се добавят още гледането на телевизия дълго време, консумиране на твърде много захарни храни.

Специалистите не отричат, разбира се, че и средата, в която живеят малчуганите, е от съществено значение. Независимо от всички останали фактори обаче безалкохолните напитки се посочват като водеща причина за агресията у дечицата.

Не е ясно кои точно са безалкохолните напитки, които са давани на дечицата. Със сигурност обаче кофеинът и захарта са основните причинители на проблема. Шакира Сулия напомня, че кофеинът прави децата по-импулсивни, но относно захарта има смесени позиции.

Професор Катрин Грей-Доналд, която работи в университета МакГил в Монреал, твърди, че от значение е цялостното меню на подрастващите. Когато се набляга повече на захарта, децата приемат по-малко полезни вещества.

Макар че е доста трудно да се проследи начинът на живот на детенце в домашни условия, учените смятат, че са необходими по-задълбочени изследвания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар