неделя, 16 февруари 2014 г.

СЕНПОЛИЯ - НЕЖНАТА АФРИКАНСКА ТЕМЕНУЖКА

 Хората се стремят светът около тях да е красив. Всеки, разбира се, разбира красотата по своему, но има неща, които по определение са красиви. Например, цветята. Дребни и скромни, огромни и пищни, бели и червени, във ваза или в саксия - всички са красиви по своему. И сред тях едно малко чудо е сенполията - узамбарската или африканската теменужка.   През 1892 година барон Валтер фон Сен Пол, губернатор в планинските райони на Източна Африка, намерил ново растение с мъхести листа и очарователни виолетови цветчета, което много приличало на теменужка. Изпратил семена от него на своя баща Улрих фон Сен Пол, любител цветар, един от най-известните колекционери на орхидеи в Германия, а той на свой ред дал част от тях на директора на Кралските ботанически градини. Новите растения нарекли в чест на бащата и сина Сен Пол Saintpaulia ionantha (сенполия). Видовото наименование ionanta - теменуженоцветна било дадено заради сходството на цветовете му с цветовете на теменужката.
Малко история
1893 г.
За първи път на международна изложба на цветя били представени сенполии. Интересът към тях бил голям и веднага започнала работа по създаването на нови хибриди.
1894 г.
Сенполиите пресичат Атлантическия океан и достигат източното крайбрежие на САЩ.
1898 г.
Освен теменужки със сини и виолетови цветове се появяват и червено-виолетови.
1927 г.
Започва масовото отглеждане на сенполии в оранжерии в САЩ. Растенията стават достъпни за любителите цветари.
1935 г.
Валтер Ортел представя първите десет хибриди на сенполии, годни за продажба.
1938 г
Представена е технология за отглеждане на теменужките при изкуствено осветление.
1939 г.
Появяват се първите теменужки с гъсти цветове.
1940 г.
Създаден е първият хибрид с чисто розови цветове "Pink Beauty".
1942 г.
На 5 май е издаден първият патент за африканската теменужка. Тогава е получена и първата сенполия с бели цветове.
1946 г.
В Атланта се провежда първата изложба на теменужки. 203 любители на това прекрасно стайно растение представили на изложбата 478 растения. На следващата година, отново в Атланта се провежда първият конгрес на Американското общество на любителите на теменужки.
1950 г.
В Женевския разсадник в Калифорнии били създадени първите растения с бял кант на цветовете и били наречени "Geneva".
От 1951 г. до 1970 били създадени много нови и разнообразни хибриди на сенполията : с къдрави и пъстри листа, с цветове във формата на звезда. Започва ерата на селекцията на африканската теменужка. Започнали да се появяват 2-, 3-, 4-цветни теменужки, с различна форма на цветовете, появила се сенполия с жълти цветове, различни миниатюрни сортове, многобройни хибриди с удивителни разцветки, форма и размери на розетката.
Днес в света има регистрирани над 8000 сорта узамбарска теменужка, но селекционерите вече са си поставили за цел да отгледат теменужка с ароматни цветове. И досега, 110 години вече продължава победното шествие на сенполията по света, като едно от най-любимите и популярни стайни растения, завоювайки все повече и повече поклонници, кралицата на стайните растения.
  
        5 основни правила:
 • постоянна топлина
 • внимателно и умерено поливане
 • добро осветление
 • висока въздушна влажност
 • редовно подхранване

  Топлината е фактор за цъфтежа, затова е желателно температурата не пада под 16°
Препоръчително е да се полива два пъти седмично отдолу в подложката. Напълнете подложката и след 30 минути изпразнете непоетата вода.
  Пряката слънчева светлина през лятото може да изгори както листата, така и цветовете.
През пролетта и лятото сенполията се подхранва на две седмици, а от октомври до февруари - веднъж месечно.
   Размножаване
   Теменужката се размножава много лесно и в продължение на една година от едно растение можете да приготвите 30 подаръци за близките си. Най-лесно това става,като натопите листа във вода. В чаша с вода сложете парченце дървени въглища, а на повърхността опънете целофан. Надупчете го и в дупките поставете резниците така, че да не се докосват, но краищата им да са натопени във водата. След 2-6 седмици ще се покажат първите коренчета. Когато те достигнат 1,5-2 см, резникът се засажда в малка сакийка (с диаметър 3-4 см). Полива се с топла вода. Може да се постави под полиетиленов плик. Когато се появят малките растения и пораснат малко, те се разделят и се засаждат в отделни саксийки, в хубава пръст.
   Теменужките не обичат големи съдове. Необходимо им е да бъдат преместени в по-голям съд, едва когато станат 1,5-2 пъти по-големи от диаметъра на съда. Тогава се преместват в малко по-големи саксии с диаметър 7-8 см.

   Младите розетки се нуждаят от постоянна температура 20-24°;. Ако през нощта температурата е малко по-ниска, теменужките цъфтят по-обилно. Не трябва да се допуска пресушаване на пръстта. Водата за поливане може леко да се подкиселява. Теменужките не обичат течение. Ако е прекалено светло, листата са с по-дълги дръжки

Един съвет:
Теменужките цъфтят неуморно, ако на всеки три месеца слагате по едно противозачатъчно хапче в пръстта.
 
Теменужени сънища

Ако видите или събирате теменужки на сън, предстоят ви радостни събития, по време на които влиятелни хора ще ви засвидетелстват своята благосклонност към вас.

На младото момиче такъв сън предсказва, че скоро то ще срещне своя бъдещ съпруг. Ако теменужките са повехнали, любимият й младеж ще охладнее към нея. Ако насън получи кошница с теменужки, жената трябва да внимава - някой хитрец ще се опита да завоюва доверието й; за младото момиче това означава, че новият й приятел ще я измами или изневери. Ако насън девойката украсява главата си с букетче теменужки, това й предсказва внимание от страна на млади хора, а за жената - щастлива любовна връзка. Ако пък видите човек с татуирана теменужка върху лицето, ще трябва да търсите начин да въздействате върху човек, от когото се нуждаете. Ако сънувате, че ви карат да нарисувате теменужки, а вие не умеете да рисувате, наяве ще ви помолят да помогнете за нещо, което отдавна сте забравили.
Земна и хармонична   
Узумбарската теменужка с всичките й разнообразни сортове, цветове, форми има облика на ярко изразена Венера. Сочните, месести листа с кадифена повърхност съчетават земната стихия на Телеца и Луната, която в този знак се проявява най-хармонично. Сенполията е типичен Телец - знак спокоен и неприпрян и затова теменужките действат успокояващо на домашната атмосфера, внасят уют в дома. Може би, именно една цъфтяща теменужка е последната нота, която не достига за уютната атмосфера у дома.

В теменужките живее чувствената Венера и добросърдечната, емоционална Луна. Теменужките сгряват душата. Полезно е тяхното присъствие в дома на хора, които изпитват силни чувства или се чувстват онеправдани, лишени от вниманието и любовта на околните. Особено е полезно да има теменужка в стаята, където расте кърмаче, защото в тази възраст децата много силно зависят от Луната.

Теменужките с бели цветове са подходящи за всеки дом, но особенно добри са те за дом, в който живеят деца. Белият цвят е като белият лист - едно начало, цвят на чистотата. Белите теменужки поддържат чиста атмосферата в дома. Освобождават пространството от енергията на негативни мисли и лоши чувства. Ако у дома ви има много бели теменужки, въздухът става звънтящ. Очистващото им действие може да изгони от жилището битовите насекови, особено мравките, които се намират под управлението на Телеца.

   Белите теменужки успокояват силните чувства. Когато човек е силно впечатлен, когато на душата му е радостно или обратно - тъжно, когато човек изпитва силно любовно чувство, белите теменужки могат са се окажат много полезни. Те преотвратяват нервните сривове, намаляват натоварването на нервната система. Дори едно такова прекрасно чувство като любовта поражда страдание, но белите теменужки облекчават преживяванията на човека и изчистват душата от лоши чувства и емоции. Ако ви е трудно да се противопоставите на неприятните емоции, ако околните ви нервират, дразнят, ако ви е трудно да запазвате доброто си настроение, отглеждайте бели сенполии.

Въздействието на теменужките с розови и червени цветове е насочено към изчистване на пространството от нашите мисли и чувства, свързани с плътски потребности, с инстинктите ни. Червеният цвят е цветът на най-ниско разположената чакра в тялото ни. Именно тази чакра акцентира вниманието на човека върху физическите потребности, върху инстинктите. Ако в дома ви живеят чревоугодници, гурмани, хора, които не могат да си представят ядене без месо, хора, които търсят нови начини за удовлетворяване на физическите потребности, вземете си розова или червена теменужка. Тя е много подходяща и ако сте прекалено силно загрижени за пари и натрупване на материални блага. Розовите и червените теменужки изчистватпространстовото от мислите и чувствата на хората, свързани с удовлетворяване на потребностите на плътта и натрупването. Теменужките правят атмосферата по-лека. Благодарение на тези теменужки хората в дома ще боледуват по-малко.
   Червените и розови теменужки внушават чувство на удовлетворение. Под мекото въздействие на тези растения у човека се намалява потребността от храна и възниква радостно усещане от работата, от общуването. Ако в дома ви растат мързеливци или чревоугодници, отглеждайте розови теменужки.

Теменужките със сини цветове са свързани с чакрата Вишудха, която отговаря за творчеството, сръчността. Такива теменужки са полезни за дом, в който говорят и мислят много за творчесттво и красота. Те не само изчистват пространството, но го изпълват с творческа енергия. С тях не е скучно, затова ако не знаете с какво да се заемете или как да занимавате гостите си, отглеждайте си синя теменужка. С нея в дома ви ще е весело и интересно, във въздуха на дома ще се усеща творчесткото вдъхновение.
Сините теменужки са много полезни за хората на творческия труд. Те развиват у човека творческите способности. Полезно е да се отглеждат в помещения, където се провеждат уроци по музика, рисуване или пеене, в детските градини и в училище.
   Телецът е земен, бавен знак, затова може да мине много време, докато човекът усети финото влияние на растението. Но ако в дома ви от дълго време расте синя теменужка, може да се разчита, че ще повлияе на творческите ви възможности.

Теменужките с виолетови цветове влияят на атмосферата много силно, виолетовият цвят съответства на най-висшата чакра, чийто център е на върха на главата, а самата чакра отговаря за духовността. Теменужка с виолетови ветове е полезна и когато стопаните на дома искат да облагородят енергетиката на своя дом - тя трансформира нашите мисли, чувства и желания в енергия висша, духовна, фина. Такава теменужка е полезна в стая, където се провежда медитация или когато в дома липсва духовно единство, хората не се разбират. Тя изчиства атмосферата от негативната енергия на неразбирането, неприемането и благодарение на нея в дома се възцарява взаимно разбирателство и дори с различни житейски възгледи хората се чувстват добре заедно.

Благодарение на виолетовата теменужка човек започва да гледа на своите проблеми философски, със земна мъдрост. Растението укрепва характера, прави човека по-силен духовно, развива способността на човека да съзира знаците на бъдещето във всекидневните събития. Това могат да бъдат случайни телефонни позвънявания, отделни чути фрази, или сънища. Подсказванията се появяват предварително и всеки се е сблъсквал с тях, но виолетовата теменужка помага на човека да ги забележи и разгадае.

Красавицата Венера - планетата на хармонията е ярко изразена във всички теменужки. И тя хармонизира преди всичко органите, които управлява Телецът - гърлото, щитовидната жлеза. Луната управлява образуването и отделянето на течности в организма и различните възпалителни процеси. Съчетанието на Венера и Луната дава на теменужките способност да намалява възпалителните процеси в гърлото и така да предотврати заболяванията на гърлото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар