петък, 6 февруари 2015 г.

НАИСТИНА ЛИ Е ВРЕДЕН ПАРАЦЕТАМОЛЪТ?

Едно от най-разпространените и широко използвани лекарствени средства е парацетамолът. При болка от различен характер, при висока температура, често прибягваме до него. Той се предписва от педиатрите и на съвсем малки деца в кърмаческа възраст.
Възможно ли парацетамолът да вреди на човешкия организъм?
По последни медицински изследвания излиза, че в някои случаи това е така. Накои лекари дори смятат, че той би трябвало да се поставя наравно с аспирина, да не се използва при малки деца и да не се продава свободно в аптеките. Има предложение нормалната таблетка от 0,5 гр. да бъде намалена до 0,325 гр.
Както повечето лекарства парацетамолът метаболизира в черния дроб. Допустимото количество на ден е 4 гр., което съвсем не е малко, тъй като една обикновена таблетка е 0,5 гр. Натравянето теоретично би възникнало, ако се превиши многократно дневното допустимо количество. Става ясно, обаче, че това лекарство в много случаи лесно може да се предозира. Прекалено много лекарствени препарати, които могат да се намерят в аптечната мрежа на свободна продажба, всъщност съдържат парацетамол. Самите ние, като потребители, не винаги обръщаме внимание на факта, че купувайки по няколко лекарства за температура или болка например, всъщност купуваме основно парацетамол. Той присъства като съставна част в почти всички  комбинирани препарати, препоръчвани и рекламирани като първа помощ при настинка и грип. А понякога в желанието си да не се разболеем, пием наред всичко, което имаме в къщи, без да си дадем сметка, че така си вредим.
Ако парацетамолът стигне високи нива на токсичност в човешкия организъм, последиците понякога са необратими. В най-тежките случаи, човек може да развие натрупване на отрова в кръвта, силно кървене, и кома. На този етап, чернодробното увреждане е много сериозно и само чернодробна трансплантация може да предотврати смъртта.
Дали парацетамолът ще се окаже токсичен, зависи и от количеството алкохол, което се приема, защото той допълнително натоварва черния дроб.
Оказва се, че някои хора са по-чувствителни към него. Приемайки дори по-малко от дневната норма, те биха могли да се „отровят”, т.е. за някои хора парацетамолът се явява по-силно токсичен. Тези, които консумират 2-3 алкохолни напитки на ден не трябва да приемат повече от половината от обикновено препоръчваната доза парацетамол (т.е. 2 грама в разстояние на 24 часа).
В този смисъл той е категорично противопоказан за хората с чернодробни заболявания.
Също така има случаи на доказана алергична реакция след прием на парацетамол, изразена обикновено с кожни обриви.
За какво да внимаваме:
      - Не взимайте повече от препоръчителната дневна доза от 4 грама за едно денонощие
     - Не взимайте никога целодневната доза наведнъж, а разпределете дозите в продължение на - целия ден.
     - Не взимайте парацетамол за повече от 5-7 последователни дена.
     - Избягвайте приема на алкохол, това е особено важно за хората с увреден черен дроб.
     - Ако все пак консумирате алкохол, намалете дневната доза наполовина (т.е. 2 грама в разстояние на 24 часа).
     -Хората с напреднала чернодробна фиброза или цироза трябва да избягват приема на парацетамол.
     - Проверявайте етикетите на всички лекарства, които купувате, за да сте наясно дори с малките дози парацетамол, които се съдържат в различни видове медикаменти.

Източник http://www.webbukvar.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар