понеделник, 23 февруари 2015 г.

МАЛКИ ХИТРИНИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Едва ли има майка, която да не знае, че трябва да храни детето си здравословно. Същевременно отвсякъде ни залива информация за това кои храни са полезни и кои не, в кои продукти се съдържат вредните Е-та, кои плодове и зеленчуци са с ГМО и кои са БИО.
Защо всъщност е толкова важно здравословното хранене при децата?
Да се храни човек здравословно е важно във всяка една възраст. При децата, обаче, храненето е основен фактор за правилното им развитие и растеж.  В ранна детска възраст се възпитават и нагласите за вкус към определени храни (например с по-малко мазнини, сол и захар) и чувството за удоволствие от храната; изграждат се хранителни навици, които могат да повлияват хранителното поведение през следващите периоди от живота. Създаването на здравословен хранителен модел в ранен етап от живота е база за поддържането му в по-късна възраст и намаляване в бъдеще на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечно-съдови, хипертония, инсулт, диабет тип 2, някои видове рак, остеопороза и др.
Неблагоприятни последици за здравето и растежа на децата оказват, както недостатъчният прием на хранителни вещества, така и техният прием в големи количества. При децата недохранването води до изоставане в растежа и физическото развитие, до нарушаване на имунитета и повишаване на заболеваемостта от инфекциозни болести.  Продължителният висок прием на вещества, източници на енергия, съчетани с ниска физическа активност водят до свръхтегло и затлъстяване. Установено е, че наличието на свръхтегло през детството до голяма степен определя наличието на затлъстяване в по-късна възраст. Започналото от детските години затлъстяване често е по-голямо по степен и се повлиява по-трудно от терапия в сравнение със затлъстяването, развило се в зряла възраст. 
Основните храни, необходими за правилното развитие на детето, могат да се разпределят в 6 групи храни в зависимост от това на кои хранителни вещества са основни източници:
l Зърнени храни (хляб, ориз, макаронени продукти, царевица, овесени ядки, зърнени закуски) и картофи;
l Зеленчуци и плодове;
l Мляко и млечни продукти;
l Месо, риба, яйца, бобови храни и ядки;
l Добавени мазнини (масло, слънчогледово олио, царевично олио, зехтин);
l Захар и захарни продукти, сладкарски изделия.
Всеки ден детето трябва да консумира: хляб или друга зърнена храна или картофи; вид месо или риба, или яйце, или боб /леща; плодове и зеленчуци; мляко или млечен продукт. Препоръчително е да се намали количеството на добавените мазнини, сол, захар и захарни изделия. 
На думи е лесно, на практика - трудно. Как да накараме да яде дете, което не обича плодове, зеленчуци или мляко? Ето някои хитрини, които биха ни помогнали незабелязано да увеличим приема на здравословни храни и да превърнем ястията в полезни:
- Всички деца обичат кюфтета.
Едва ли има дете, което да не харесва хамбургер. Кюфтето за него би могло да се приготви, като на всеки половин килограм кайма се добави по чашка смлени тиквички или настъргани моркови. Така незабелязано увеличаваме приема на зеленчуци. 
- Сандвичи 
Има и здравословни сандвичи. Добавете в сандвича пресен зеленчук - домат или краставица, като задължително е хлябът да е пълнозърнест.
- Ако детето не обича зеленчуци
Обикновено децата харесват картофено пюре. Когато го приготвяте, заменете 1/4 от картофите със сварени и пасирани тиквички, моркови,карфиол,броколи, грах или спанак. Експериментирайте заедно с детето и направете жълто, зелено или оранжево пюре.
Зеленчувите шишчета също са вариант. Нанижете на дървен шиш чушка, тиквичка, гъби, лук, овкусете и изпечете на скара.
- Ако детето не обича плодове 
Тук изходът се крие в млечния шейк. Разбийте с мляко плодове. Изпробвайте различни варианти с разнообразни плодове - банан, ябълка, горски замразени плодове и изберете любим плодов шейк.
Направете плодова салата - нарежете плодове и ги полейте с малко мед.
Плодови шишчета - нанижете на дървени шишчета плодове на парченца и забодете шишовете в по-голяма ябълка или портокал. Красота!
- Заменете захарта с мед
- Ограничете захарните изделия да минимум, заменете ги със сушени плодове
- Вместо майонеза
Пробвайте варианта да намажете филийка със смляно и добре овкусено авокадо. Ако използвате майонезата за приготвяне на руска салата, заменете половината от количеството й с кисело мляко.
- Вместо кетчуп
Направете пресен сос от суров домат и пасирана печена или сурова червена чушка и овкусете.
- Полезна супа 
Към всяка супа, която приготвяте, добавяйте неголямо количество смлени броколи или спанак, обикновено това са зеленчуците, които децата нехаресват.
- Ако детето не обича мляко 
Може да добавите прясно мляко в картофеното пюре или да залеете зърнена закуска с него. Ако и така не става заменете прясното мляко с кисело. Направете плодов десерт с кисело мляко. Използвайте и извара и соево мляко.
- Ако детето не обича сирене
Тук вариантите са много. Пробвайте да направите пастет от намачкано сирене и малко лютеница, или намачкано сирене, кисело мляко и подправки и използвайте като основа за сандвичи. Сервирайте шопска салата с настъргано сирене. Друг вариант е принцеса със запечено сирене и кашкавал. Ако детето не харесва краве сирене, опитайте да му предложите козе сирене или моцарела, все някой вид ще привлече вниманието му.
Трябва да знаете, че понякога децата не харесват зеленчуците, защото са им безвкусни и безинтересни. Затова винаги ги сервирайте по възможно най-интересния начин и овкусени. Покането детето и то да участва в приготвянето на храната. Най- важното е да не се отказвате в опитите си да го приучите да се храни здравословно.
И още нещо, изберете един ден в седмицата за "вредната" храна. Нека например съботата да е ден за фастфууд, пица и сладкиши. Така детето няма непрекъснато да се изкушава и когато е в училище да налита на баници и чипс. Защото тук важен е и психологическият момент, че всяко забранено нещо става привлекателно.

Използвана лителатура
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ЗА ДЕЦА НА 3 - 6 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ,Булвест - СОФИЯ АД,2008г.

Източник http://www.webbukvar.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар