вторник, 28 април 2015 г.

ПРОЛЕТНА УМОРА ?!

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през пролетния сезон. Спи ни се, чувстваме се непрестанно уморени, не можем да се концентрираме, раздразнителни и апатични сме. 
Малките деца, особено учениците в началните класове, също могат да страдат от пролетна умора. Ако цяла зима детето обикновено се е събуждало сутрин първо и с желание, то сега все не му достига сънят и не му се става за училище. Няма желание да си пише и домашните. Възможно е през целия ден да бъде вяло и отпуснато, дори не е изключено да влоши успеха си.
                                                           
Но защо се получава така?                                                   
Слънцето грее, дърветата разцъфват, птичките започват да пеят, природата се пробужда за живот, а ние хората сякаш тогава заспиваме. Сякаш организмът ни не успява да реагира на пролетното събуждане.

В понятието "пролетна умора" се съдържат множество фактори с негативно въздействие върху човешкия организъм през пролетния сезон. Най-общото обяснение се крие в изтощителните зимни месеци, когато поради липсата на слънце, витамини и достатъчно двигателна активност, тялото ни е излязло от форма и сега му е необходимо малко време за да влезе в тонус.
               
Освен това температурните промени са стресиращи за организма и пренастройката към по-високите температури изисква време. Да не забравяме, че през март и април времето е много променливо и е нормално температурните амплитуди от 10 градуса за 1 ден да ни се отразяват на настроенията.

Интересен факт е, че благодарение на по-честото излизане на чист въздух, кръвта се насища с кислород, а количествата на въглеродните показатели рязко спадат. Това води до свиване на кръвоносните съдове и ние без да искаме ставаме по-вяли, неработоспособни и сънливи.

Да не забравяме, че точно в този период преминаваме към лятното часово време. Тази напълно безсмислена мярка допълнително стресира и без това уморения ни организъм.
Ако изброените фактори на някой му се струват смешни и маловажни, трябва де се отбележи, че при някои хора се засилват депресивните състояния, като виновник отново е пролетната умора.

Така или иначе пролетната умора неминуемо отшумява за няколко седмици. Ако обаче , това състояние ви тежи, не можете да изпълнявате всекидневните си задължения, трябва да вземете мерки, за да не сте подвластни на симптомите за дълго. Особено внимателни бъдете при появата на депресивни симптоми, мъчително безсъние и др. Тогава по-добре се консултирайте с лекар.

Какво можем да направим? Много неща. Групираме ги в няколко точки:

1. Здравословна храна и течности.
Много е банално, но действа безотказно. Повече плодове и зеленчуци, съчетани с пиенето на много вода, определено събуждат и освежават тялото ни. Зареждаме се с витамини, минерали, течности и енергия. Не допускайте липса на белтъчини, за да не си докарате анемия, сега не е момент за диети. Това важи с особена сила за малчуганите. Осигурете достатъчен прием на месо, мляко, яйца и пресни плодове и зеленчуци. Не го лишавайте от нищо, без да прекалявате. 
Ето и някои хитрини - приемайте лимони, заради витамин С, ориз - той чисти вредните вещества в организма и засилва метаболизма, джинджифил и кисело мляко - за подобряване дейността на храносмилателната система. Някои по-екзотични подправки като канела, куркума и естрагон също подобряват метоболизма.

2. Двигателна активност.
Не стойте у дома. Сега е моментът да се запишете на някакъв спорт. Използвайте всяка свободна минута за разходка или спорт навън. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна. Това важи с особена сила за децата. Не се сърдете, ако не им се пишат домашни, а им осигурете поне 1-2 часа игра навън. Ще видите, че след това уроците няма да бъдат толкова досадни.

3. Достатъчно сън.
Наспивайте се поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма. Ако трябва, започнете да си лягате по-рано. Ще видите, че ще има ефект. В крайна сметка нищо не може да замести съня. На малкия ученик осигурете поне 10 часа сън. И не се учудвайте, ако има желание да поспи следобяд.

4. Отпуснете се.
Позволете си да се отпуснете. Направете нещо само за себе си, поглезете се. Дали това ще бъде ароматна вана, нова прическа или дреха, среща с приятелка, просто нещо което ще ви накара да се почувствате по-добре, по-позитивни. Оптимизмът е ключов фактор за начина, по който се чувства човек. Колкото и да ви е криво, ако няма реална причина, въпрос само на нагласа и самообладание е да се справите с негативните емоции. Намерете време да спрете и да се порадвате на събуждащата се природа.

5. Витамини и хранителни добавки
Определено сега е моментът за поливитамини, особено ако сте анемични.
Бирената мая е източник на витамин В и стабилизира нервите и подобрява настроението.
Хомеопатите препоръчват приемът на соли като Калиум фосфорикум,  Фосфорикум ацидум.
Други чисто природни енергизиращи средства са овесени ядки, мед, пчелно млечице, женшен.

www.webbukvar.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар