сряда, 10 юни 2015 г.

ДОСТОЙНО ЕСТЬ



„Достойно ест“ е християнски химн във възхвала на Богородица. За първи път с него е възпята Божията майка през 431 г. от отците на Третия Вселенски събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица. Химнът е разширен през 982 г. като според преданието, сам Архангел Гавраил е възвестил думите на молещ се монах.  Чудото се случило през 982 година. През нощта в Света гора, в Атон дошъл монах. Дали на непознатия гост вода и храна, предложили му да си почине. Заедно с госта, всички монаси  започнали да пеят псалми и молитви. Но когато стигнали до песните за възхвала на Божията майка, гостът започнал с думите "Достойно ест, яко воистину блажити тя, Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную, и Матер Бога нашего". Тогава иконата на Божията Майка, която стояла там, внезапно засияла с необикновена светлина, а послушникът усетил особена радост и заплакал от умиление. Решили, че при тях е идвал архангел Гавраил, изпратен на земята да възвести на християните още една дивна песен в името на Божията Майка. 
  Оттогава ангелската песен "Достойно ест" се пее по време на всяка Божествена литургия по целия свят - навсякъде, където има поне един православен престол или живее поне един православен християнин. Тя се изпълнява в заключителната част на Златоустовата литургия, след освещаването на Светите дарове и е една от най-разпространените Богородични молитви. Заедно с "Многая лета" "Достойно ест" отдавна се изпълнява от всички славянски мъжки хорове и е част от ритуала "венчание".  Оттогава е прието и самата икона на Богородица, пред която се е случило чудото преди толкова години, да носи същото име „Достойно ест. 


“Достойно ест яко воистину блажити тя Богородицу, 
присноблаженную и пренепорочную и матер Бога нашего. 
Честнейшую херувим и славнейшую без сравнения серафим, 
без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу тя величаем”. 


"Наистина е достойно да те облажаваме, Богородице, 

вечноблажена, пренепорочна и Mайка на нашия Бог. 
По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите; 
нетленно родила Бога Слово, истинска Богородице, величаем те."


Умалено копие на иконата "Достойно ест", донесено от Света Гора, осветено в манастира „Св. Пантелеймон”, се намира в храма „Св. Николай” в Бухово. Всяка година в навечерието на празника се прави литийно шествие с нея.
Характерно и уникално за тази икона е специфичният начин, по който са нарисувани Богородица и Младенеца - те гледат в една посока. 
Прието е 11 юни да бъде празник на автентичната икона на Св. Богородица "Достойно Есть", която понастоящем се намира в столицата Карея на Света Гора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар