понеделник, 19 януари 2015 г.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ САМИ РАЗТВОР ЗА САПУНЕНИ БАЛОНЧЕТА?

   
Сапунените балончета са любима детска игра. Колко са красиви, в преливащите цветове на дъгата на слънчева светлина. По-големи, направо гигантски или съвсем мънички мехурчета, можем да правим хиляди и пак да не ни омръзне. Не знам кое е по-забавно - да ги правиш или да ги гониш, докато се носят с вятъра. Аз определено предпочитам да ги гоня, но признавам си, мъничко ме е срам, затова аз ги правя, а дъщеря ми е тази, която подскача с протегнати ръце, заливайки се от смях в опит да ги достигне.
    За съжаление разтворът в шишенцето бързо свършва. В този момент аз, като родител, за който невъзможни неща не съществуват, веднага започвам да правя сложни смески от различни препарати за миене, каквито има у дома.  Естествено без резултат. До момента, в който попаднах случайно на публикация в руски сайт и научих, че има ключова съставка - глицерин. Именно тя прави така, че стените на сапунените балончета да са еластични и съответно по-здрави. Глицеринът се продава в шишенца в аптеките. 
Непременно опитайте и ще се убедите сами, че така приготвеният разтвор е достатъчно добър.

Вариант 1                                                                                                Варинат 2
В подходящ съд се смесват:                                                                      Може и без захар
1 ч.л. захар                                                                                             100 млл глицерин
1 част глицерин                                                                                     200 млл препарат за съдове  
2 части препарат за съдове Феари                                                         600 млл обикновена вода
6 части обикновена вода                                                                  
Всичко добре се разбърква.

Източник http://www.detiam.com/

 



















сряда, 14 януари 2015 г.

ГРИПЪТ ДОЙДЕ. КАКВО ДА ПРАВИМ?

В средата на месец януари страната ни е на прага на грипната епидемия. Рязката смяна на много ниски с високи температури допълнително увеличава заболеваемостта на хората. Какво можем да направим така че да не се разболеем? Много са мерките, които меже да вземем превантивно. Може би повечето от нас ги знаят, но не ги прилагат.

Най-безобидните предупреждения - да се избягват местата с голямо струпване на хора и да се спазва добра хигиена, често миене на ръцете - обикновено са решаващи, въпреки че може да се заразим и в градския транспорт.

От основно значение е, разбира се, имунната ни система и в какво състояние е тя. Става дума отново за здравословното хранене - максимален прием на плодове и зеленчуци,  а когато то не е достатъчно да се приемат поливитаминни препарати. Дава се предимство на т.н. оксиданти - витамините С, А и Е, а също така и Цинк, който вече има доказана роля за добрия имунитет. Не забравяйте и белтъчините. Определено не е сега моментът за диети, но не става въпрос да се ядат сладки и тестени храни, а прясно, не тлъсто месо, бобови храни и яйца.
За повишаване на имунитета от значение е и достатъчният сън, който все не ни достига, заради интересно предаване, сериял или интернет.

Ако вече сме си създали здравословен режим на живот, преминаваме към втора стъпка - повишаване на имунната система с допълнителен прием на имуностимуланти и т.н. имуномодулатори. Такъв е  Есберитокс Н, който е добре да се взима след консултация с лекар, особено ако става дума за деца. Осцилококсинум е също отличен хомеопатичен препарат, който има определени схеми за прием, но може да се прилага и само по един път седмично при опасност от зараза, като превантивна мярка.

Има много имуностимулиращи препарати, бих искала, обаче да обърна внимание на по-малко известните Шуслерови соли. Правилната комбинация от тях има определено доказан ефект за повишаването на имунната система, като се прилагат в рамките на поне две месеца. Като превантивна мярка, за предпазване от грип могат да се взимат Шуслерова сол 3, Шуслурова сол 6  и Шуслерова сол 7, по три таблетки дневно за възрастни и по две таблетки дневно за деца. Ако вече сме заразени Шуслерова сол 7 се заменя с Шуслерова сол 4, като дозата може да се удвои. Добре е таблетките да се оставят в устата бавно да се стопят или да се разтворят предварително в малко вода. Шуслеровите соли едва в последните години започнаха да добиват популярност у нас, но определено те са с доказан ефект и традиционно се прилагат в много страни за лечението на различни заболявания. В случая дадените комбинации оказват благоприятно влияние върху имунитета като увеличават кислородното съдържание в клетките.

Ако вече сме се заразили.
При изразени грипни симптоми - хрема, кашлица, висока темепература, втрисания и болки в тялото, силна отпадналост - колкото по-бързо се приеме антивирусен препарат, толкова по-добре. Не отлагайте посещението при лекаря, заради възможни усложнения и задълбочаване на болестта. Тогава от значение и почивката, затова не се колебайте да си останете вкъщи. Така няма да заразите други хора, а и оздравяването със сигурност ще дойде по-бързо.

понеделник, 12 януари 2015 г.

ПРОЛЕТНА УКРАСА ПОСРЕД ЗИМА

Едва в началото на Януари сме, най-депресиращият месец от годината. Слънцето и топящият се сняг навън обаче някак си напомнят за пролетта. А тя още е далече, много далече...
Една лесна за изпълнение идея ще ви осигури малко настроение в очакване на пролетта. В случая използвах дряновото клонче от Коледа, което не ми се щеше да изхвърля. Останалото е бяла и зелена хартия и малко време, което няма да отиде напразно, ще видите. Белите цветчета и зелените листенца се залепят с тънки лентички тиксо за клонката.
Бихте могли да замените белите цветчета с розови - все пак Св.Валентин е само след един месец. Така ще имате още по-цветна и весела пролетна украса в средата на зимата.



сряда, 7 януари 2015 г.

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ХЛЯБА?

Приготвянето на хляб е едно от най-старите занимания, а самият хляб — един от най-старите продукти в човешката история. Първите сведения са от късната неолитна епоха. Първите хлебни изделия са най-вероятно под формата на изпечена зърнена каша, приготвена от едро смляно зърно и вода. Вероятно те са приличали на съвременната мексиканска тортиля, индианските царевични питки, шотландските овесени питки или индийската инджера.
Съхраняването на брашна и жито в големи количества води до появата на стратегически зърнени резерви – житници. Една от теориите за създаване на първите урбанистични селища и градове е именно появата на житниците. В Древен Египет преди 3000 години са създадени първите мелници и хлябът се приготвя основно в домовете. По-големи хлебопекарни има само в двора на фараона, висшите му сановници и в близост до строежите на храмове и пирамиди (за изхранване на работниците). В тях хлябът се прави само от робите. Бухналият хляб е открит именно от тях, отначало като спонтанна ферментация на тестото, а впоследствие — като предизвикана от ферментиращ гроздов сок или хмел. Заквасването довежда до появата на различни видове теста и съответно на различни видове хлебни изделия. Древногръцкият писател Атеней описва различните видове хляб, които са били разпространени в Древна Гърция. Хлебопроизводството става обществен занаят едва в разцвета на Римската империя. Тогава се появяват и първите обществени пекарни, които изхранват населението.
В средновековна Европа хлябът предимно е ръжен и става основна храна, дори се използва като чиния. Едва в 15 век започват да се изработват дървени чинии и хлебните чинии остават в миналото. Нарязаният хляб се появява през 1928 година, когато Ото Фредерик Роведер изработва машина, която не само реже хляба, но и веднага го опакова, за да не се разваля или изсъхва. Друга революционна придобивка е механизирането на ферментацията през 1961 година, което допринася за много по-краткото време за приготвяне на закваската.
В продължение на векове белият хляб се свързва предимно с богатата, привилегирована класа, докато черният хляб се свързва с бедните. През 20-ти век обаче са открити високите хранителни качества на черния (особенно на ръжения) хляб и той става предпочитан в много среди, защото е по-здравословен. Днес към хляба често се прибавят различни химически вещества – или за да се съкрати времето за ферментация, или за да се запази свежестта на хляба за по-дълго, за по-добра горна и долна кора, за подобряване формата му и много други. 
Хлябът е тестено изделие, приготвено минимум от две съставки - брашно и вода, приготвено посредством изпичане или обработка с пара. Брашното, което се използва за приготвянето на хляб, се добива от различни зърнено-житни култури. Хлябът може да се приготвя в различни форми и с добавка на различни съставки, пълнеж и добавки. Това създава допълнително разнообразие на видовете и използваните имена в различните части на света (над 500 вида хляб). Въпреки това разнообразие, хлябът се произвежда предимно от втасало с  хлебна мая (дрожди) или квас тесто с добавена сол. Рецептата е: на 1kg брашно - около 600g вода, 1 ч.л. сол, мая и следва приготвяне на тесто, които втасва при температура 35-38оС в продължение на 35-45min, след което се пече при температура от 190 до 245оС, в зависимост от вида на хляба. Хлябът може да е от бял до черен, обикновен или формован и да съдържа добавки като сушени, домати, зеленчуци и плодове, маслини, зърна от слънчоглед, тиква, пшеница, сусам, лен и други, както и масло, яйца, мляко и т.н. Специализираните места, където се продава хляб, се наричат хлебарници, а където се прави хляба - хлеболекарни.
Интересно е да се отбележи, че хлябът с квас е по-здравословен. Втасалият по такъв начин хляб съдържа хранителни вещества, които се усвояват по-лесно от организма. Например фитин - вещество, което подобрява физическата издръжливост. Процесът може да е по-бавен и да отнема седмица, и то в най-добрия случай, но крайният продукт е по-полезен и вкусен от този, приготвен с готова химическа мая. Още повече че все по-често през последните години учените алармират, че термофилните дрожди в купешката мая сериозно вредят на организма, като отделят токсичен белтък. В същото време природните закваски от ръж, пшеница, овес и т.н. обогатяват организма с витамини, органични киселини, пектинови вещества и биостимулатори. Квасеният хляб е по-ароматен, бухнал и полезен от този с купешка мая, но първото му приготвяне от самото начало до края отнема около седмица. Имате ли веднъж квасен хляб - имате основа за приготвяне на следваща доза квас.
Няколко дни са нужни на брашното и водата да ферментират, благодарение на ензимите, съдържащи се в него, и да се превърнат в квас.  За да получите жив бълбукащ квас в домашни условия обаче, трябва да спазвате следните процедури и ключови правила.
1. След като смесите 2 с.л. брашно с малко вода - никога минерална (може изворна или чешмяна, но да не е хлорирана), така че да се получи гъстота като за кексово тесто, изсипете ги в дълбока купа с малко дъно (буркан например) и ги поставете на топло. Не на пряка слънчева светлина, но на място с температура на въздуха около 25 градуса. Съдът трябва да е стъклен или порцеланов. За да се ускори процесът, добавете щипка захар.

2. После захлупете с надупчен капак или с рехав плат или тензух, за да "диша" квасът. След това идва трудната част.
3. Всеки ден отнемайте по малко от сместа и "захранвайте" със същото количество прясна каша от брашно и вода. Разбърквайте внимателно в едната посока задължително с неметална бъркалка.
4. След 2-3 дни би трябвало да усетите неприятен кисел аромат, а след още толкова - миризма на вкиснала боза. В най-добрия случай на петата-шестата сутрин ще заварите бълбукаща смес, която значително е увеличила обема си. Това значи, че квасът ви е "оживял" и сте готови да пристъпите към замесване на хляба.
По тази технология квас може да се направи освен от бяло брашно, от ръж и ръжено брашно, от нахут, хмел, овес, ечемик. 
Ако сте начинаещи в занаята или просто нямате късмет, квасът ви може и да не "оживее". А когато все пак забълбука, най-добре го ползвайте, когато е най-активен - най-цвърчащ и с най-малка плътност (лек като пяна). Веднъж получи ли се, може периодично да вземате една част за нов хляб, а останалата да захранвате с вода и брашно. Така веднъж ферментирал, може да не загубите кваса с месеци.
Говори се, че в Англия има семейства, в които няколко поколения поддържат квас в специално пригодени съдове в продължение на 200 г. Ако все пак решите да използвате целия, може да си "заквасите" нов квас от 2 филии квасен хляб. В този случай става още по-бързо и вместо седмица най-вероятно ще се получи за 3-4 дни. Начупете хляба в буркана, задължително добавете и брашно, вода и следвайте процедурата. Основно правило: не се отчайвайте и чакайте. Чакайте, докато забълбука. След това замесете хляба и пак чакайте. За около половин кг брашно ви трябват 150 г квас и 200 мл вода. Брашното се пресява, квасът се разтваря в купичка с хладка вода, добавя се и останалата, и продължително време се меси меко тесто. Ако е твърдо и с много брашно, после ще е твърд и хлябът.
Хлябът присъства на трапезата, като основна храна на много народи. Затова и той участва или е символ при различни обреди и ритуали. Християните го наричат "Плътта Христова". В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед. Няма празник, на трапезата на който да не присъства специално омесеният и наречен хляб, погача или питка. Той е символ на дома, семейното огнище и неслучайно умението да се меси и пече хляб се е предавало от майка на дъщеря, като основно и съкровено познание.

понеделник, 5 януари 2015 г.

ДЕПРЕСИЯ СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ

Връщането към нормалния ритъм на живот е много трудно след многото почивни дни и празненства по време на коледните и новогодишни празници. Отново трябва да ставаме рано, отново трябва да бързаме да не закъснеем за работа, за училище или за детската градина. Времето навън съвсем не е приятно - мъгливо, сиво и много студено. На всичко отгоре след продължителното празнуване сме и преяли и препили, което само по себе си води до липса на енергия и тонус. Да не забравяме и фактът, че по това време на годината вече сме свършили парите или си даваме сметка, че сме похарчили повече отколкото е трябвало. Все неща, от които няма как да се почувстваме добре. Статистически е доказано, че месец Януари е най-депресиращият месец от цялата година, затова не мислете, че сте единствени.
Депресията в общия случай е чувство на силна меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. 
Симптоми:
  • Промени в настроението
  • Усещане за пълно отчаяние, безнадеждност и безсмислие на всичко
  • Постоянна тъга и потиснатост
  • Чувство на безпокойство и безпомощност
  • Чувство на празнота
  • Гняв и раздразнителност
  • Чувство на вина
  • Загуба на увереност
  • Липса на интерес в ежедневните дейности, равнодушие
  • Липса на мотивация
  • Хронична умора, липса на енергия, летаргия
  • Трудности в концентрацията, нарушения на паметта
  • Затруднено взимане на решения, пасивност
  • Неспособност за изпитване на удоволствие
  • Страх за бъдещето
  • Мисли или опити за самоубийство
  • Нарушения на храненето: загуба на апетит, редукция на теглото; увеличаване на апетита, наддаване на тегло
  • Нарушения на съня:трудности при заспиване/ безсъние, ранно събуждане/ чувство на умора след нормален по продължителност сън
  • Социални проблеми: трудности в отношенията, изолация, социално отдръпване
  • Липса на интерес от секса и/ли на сексуално желание
  • Липса на наслада от времето за почивка
  • Проблеми с алкохол или наркотици
  • Физически проблеми: главоболие, болки в гърба, стомашни болки, болки по ставите и мускулите, чувство за физическо изтощение
  • Симптоми на депресия в младежка възраст: влошаване на оценките в училище, непосещаване и бягане от училище, бягство от вкъщи
В случаите, в които депресивното разтройство продължава повече от няколко дни, задължително трябва да се потърси консултация с лекар. Не бива да се допуска то да стане хронично или да се задълбочи, защото депресията е психическо заболяване, което изисква сериозно отношение и лечение.
Но да се върнем на следновогодишната депресия. И така празниците свършиха, а желанието за работа липсва. Какво можем да направим? 
Ясно е, че това е труден период, затова нека подходим внимателно. Нека не се затрупваме с работа още от първия ден. Да се опитаме да погледнем на предстоящите задачи като на нови възможности, чрез които ще можем да се докажем и реализираме по-добре. Нека си направим списък с важните задължения, така няма да се чувстваме разпилени и отново лека-полека ще вземем нещата под своя контрол.
Много важно е да се погрижим за своето здраве и така ще постигнем добър тонус. От основно значение е да си осигурим достатъчно сън и да се храним максимално здравословно - повече пресни плодове и зеленчуци, по-малко месо и никакъв фастфууд. Нека приемем и допълнително поливитамини, а като награда - малко тъмен шоколад.
А сега най-важното - позитивното мислене. Вместо да мислим за "робството" от 9.00 до 18.00, нека мислим за уикенда, да планираме разходка или екскурзия, а защо не и да купиме билети за някоя театрална постановка или кино прожекция. Да си представим приятните минути, прекарани с някоя нова книга, за която не ни е останало време по празниците, в компанията на чаша билков чай, ароматно кафе или може би вино.
Ако и това не ни разведри, да мислим по-мащабно, да започнем да планираме лятната си почивка. Знаете, че колкото по-рано се направи резервацията, толкова по-големи са отстъпките от цената. Ето вече се чувстваме по-добре! Да не забравим и великденските празници, те също трябва да се планират.
И все пак, ако наистина възприемаме работата си като "робство", може би е време да помислим върху възможността да си намерим нова, такава, която ще ни носи повече удовлетворение и няма толкова да ни подтиска. Кой знае, Нова година - нов късмет...

понеделник, 15 декември 2014 г.

АРОМАТНО И МЕКО ХЛЕБЧЕ



 Какво са всъщност коледните празници? Малко време само за семейството, прекарано в домашна обстановка, заедно с хората, които обичаме и за които все не ни достига време. Не забравяйте, че семейният уют и топлота се създават и зависят само от нас самите. 
   Отпуснете се, забравете за ежедневните проблеми и нека поканим коледното настроение у дома.
   Традиционно свързваме коледната подготовка с печенето на сладки, курабийки и какви ли не сладкиши с мед, канела и орехи. Не си падам много по тях, затова пък рецептата, която Ви предлагам ми е любима.Преди време я открих в интернет, не помня къде, но благодаря на нейната създателка. 
   Дано се хареса и на Вас. 


   

Хляб с фета -сирене

1 кг. брашно
1 пакетче суха мая
350 гр настъргано сирене- фета
700 мл. вода
1ч.л. сол
4 с.л. зехтин
брашно за до омесване

Омесете тесто от изброените продукти. Извадете го на плота и доомесете до меко, не лепнещо тесто, което разделете на две. Поръсете с брашно повърхността на която работите и месете, като завивате краищата на тестото към средата. Сложете хляба в тава, със събраните краища нагоре ( всъщност гладката му страна да остане отдолу) , върху пекарска хартия, завийте с кърпа и оставете да втаса.
Загрейте фурната на 200C с вентилатор. Печете на средна решетка до златисто кафяво и суха клечка.
Извадете хляба върху решетка и напръскайте с вода. Завийте с кърпа и...да ви е сладко!

Пожелавам Ви топли и приятни празнични дни!

вторник, 9 декември 2014 г.

КОЛЕДА НАБЛИЖАВА!

  Коледа наближава. 
  Въпреки безкрайните задължения, натоварения работен ден и задръстванията, празниците наближават. Сега е времето да си спомним за коледния дух и празничното настроение, което трябва сами да създадем около себе си. Атмосферата в къщи на коледния ден и няколко седмици преди него трябва да бъде весела, радостна и в трепетно очакване на Дядо Коледа, ако имате деца, знаете какво имам пред вид. Има много начини да създадем коледно настроение у дома - печенето на коледни курабийки, което изпълва дома с несравним аромат, избирането и опаковането  на подаръците и разбира се празничната украса. Предлагам Ви малко допълнение към коледната украса - коледните картички, но не да отскочим до мола или близката книжарница и да ги купим набързо, а да ги изработим сами, с помощта на малките ръчички у дома. Вече рядко се пращат пощенски поздравителни картички, но изработени с много търпение и любов, те могат да придадат завършен вид на всеки подарък и дори да се подарят самостоятелно. Всеки би ги оценил. Затова пригответе малко цветен картон, гланцово блокче, ножица и лепило, освободете се от задължения за следващите два часа и поканете Коледния дух у дома, а идеи има много...

- изработени от цветни лентички

- от малки залепени копченца
- от залепен конец
- а сега малко по-трудни - от прегъната на хармоника цветна хартия
- с елементи на квилинг
- а може и просто така с отпечатък от детска ръчичка

Източник http://www.webbukvar.com/