сряда, 15 ноември 2017 г.

МАГИЯТА НА КОЛЕДА

 
   Независимо, че сме едва в средата на ноември, магията на предстоящата Коледа започва бавно да ни завладява.
С леки, малки стъпки коледният дух се прокрадва сякаш из зад ъгъла. Малко по-малко магазините обличат бляскава премяна, а в рекламите се настаняват щастливите, празнуващи, многобройни семейства с доволни домашни любимци.
  Ако сте прекалено далеч от тази идилия, което е напълно разбираемо в забързаното ежедневие, винаги можете да поправите това. Ще ви помогне новата книга на издателство Хермес "Коледни пожелания и бисквитени целувки" от Джени Хейл.
  Въпреки че, заглавието звучи леко захаросано, историята е съвсем съвременна и реалистична. 
   Главната героиня е самотна майка с десетгодишно момченце. Животът й е достатъчно труден и безрадостен. Наближаването на Коледа предоставя на младата жена неочаквана възможност - от една страна допълнителни приходи, а от друга реализиране на проект, който изисква креативност, талант и вдъхновение. Героинята се заема с поръчката с цялата си енергия и фантазия, влага в нея душата си.
   Наистина красива история за преследването на мечтите, за добротата, за Коледната магия и разбира се, за любовта. 
  Ако искате поне мъничко да се настроите на Коледна вълна, това е вашата книга. Гарантирани са безрой приятни минути на топлина и уют  сред купища мигащи коледни лампички.
Приятно четене!

сряда, 25 октомври 2017 г.

НИСКОКАЛОРИЧНОТО ХРАНЕНЕ Е НАЙ-ДОБРАТА ДИЕТА

Все повече говорим за здравословен начин на живот и здравословен начин на хранене. Безспорно храненето е в основата на много болести. Факт е, че с промяната на това, което ядем, можем да повлияем върху метаболитните процеси в организма и по този начин да повишим имунната си сиситема,  да забавим стареенето. В последните години популярност добива идеята за ниско калорийното хранене. От къде идва тя?
 През 60-те години учените откриват странен процес при клетката, а именно, че клетките са в състояние да се освободят и да унищожат част от собственото си съдържание. Чрез задействането на сложни механизми те извършват рециклиране на тази част, като това се случва в точно определено клетъчно „отделение”. Там се съдържат ензими, които могат да разградят протеини, въглехидрати и липиди. Това клетъчно отделение днес е известно като „лизозома.
 През 90-те години широко известен става терминът „автофагия”. Става ясно, че клетките съвсем целенасочено са в състояние да отделят и изолират ненужното, излишно или вредно съдържимо и да го преработят – да се „самоизядат”- от гръцки автофагия означава самоизяждане.
 Оказва се, че по този начин клетката се освобождава от попадналата в нея инфекция и натрупани токсини. Нещо повече, нарушеният процес на автофагия е в основата на заболявания като Паркинсон, диабет, рак и редица генетични болести.
 Откритието наистина е феноменално и е извършено от японският учен, клетъчен биолог д-р Йошинори Осуми през 1992г. На 5 октомври 2016г, почти четвърт век по-късно, той е обявен за носител на Нобеловата награда за физиология и медицина за грандиозните му открития относно механизмите на автофагия.
 Днес е известно, че процесът на автофагия е присъщ на всички живи същества. Клетките на всеки жив организъм са в състояние сами да разпознават, изолират и преработят всичко ненужно и вредно – т.е. могат да се освободят от т.н. клетъчен боклук. По този начин клетките се обновяват, а клетъчният боклук се рециклира. Все още не е ясно защо в даден момент процесът автофагия се нарушава и клетките не успяват да разпознаят и изолират навреме вредните вещества, като в крайна сметка организмът се разболява. Предмет на задълбочени медицински проучвания е възстановяването на този клетъчен механизъм. Счита се, че е напълно възможно автофагията при клетките да бъде отново задействана, като по този начин тялото се подтиква само, още на клетъчно ниво, да разпознае и да се справи с болестния процес. В момента все още не е синтезирано такова лекарство.
 Много важна част от откритието на д-р Осуми е как може да бъде стимулирана автофагия при клетките. Той установява, че в състояние на стрес клетката е принудена да се самоизяде. Недостигът на хранителни вещества е именно такова стресово състояние. Японският биолог открива по опитен път, че при драстично намаляване на калорийният прием, клетката започва да автофагира. Тя произвежда енергия от вътрешните си ресурси, като по този начин унищожава целия натрупан боклук и най-вече патогенни вируси и бактерии.
 В конкретен аспект става въпрос не толкова за гладуване, а за преминаване към ниско калорично хранене. Ако приемът на калории за деня се намали от 10% до 50% за период от 5 -7 години, се счита че това ще окаже изключително добър ефект върху човешкия организъм. Ще се повлияят благоприятно болести на сърдечно-съдовата система, ифаркт, инсулт, диабет, артрит, инсулинова резистентност, Паркинсон, автоимунни заболявания и най-вече рак.
 Тъй като говорим за период от няколко години, оптималното намаляване на калориите реално е с около 30%. Това на практика означава преминаването към такъв начин на живот, че едно от основните за деня хранения да бъде съвсем нискокалорично. Дали това ще бъде закуската, обяда или вечерята, всеки преценява сам. Но тук не става въпрос за гладуване под каквато и да е форма. По-скоро може би за периодично постене.
 Смисълът на ниско калорийното хранене е подробно изследван от американският д-р Луиджи Фонтана. В продължение на 10 години той и екипът му правят изследване и установяват, че продължителното ограничаване на калориите при човека много силно повлиява и променя метаболизма, а от там и всички механизми на клетъчно ниво в посока подмладяване и оздравяване. Не само, че човек не се разболява, а подобрява качеството си на живот и забавя стареенето. Не случайно, факт е, че общото при повечето дълголетници е намаленият калориен прием с храната.
 Храните, които съдържат най-малко калории, са някои плодове – ягоди, горски плодове,диня,пъпеш, ананас;  зеленчуци – моркови, зелена салата, краставици, домати, спанак, чушки; овесена каша, яйца, извара, кисело мляко и др. Добре е, ако може да се замести с тях едно от основните хранения за деня – например закуската да бъде овесена каша с 1 лъжица мед и малко плодове.
 Естествено промяната в храненето ще има още по-голям резултат, ако се съчетае с достатъчно движение, прием на омега 3 мастни киселини, а защо не и с по-позитивен начин на мислене.

вторник, 25 юли 2017 г.

РЕЛАКСИРАЩИ КНИГИ

Нищо не може да замени удоволствието от разлистването на нова книга. Първо ме привлича оформлението на корицата, но понякога то лъже. После вниманието ми привличат заглавието и автора, а понякога и мирисът, който излъчва книгата. Не, не си въобразявам, книгите имат миризма, като тази на последната, която купих, миризма на лавандула. При отпечатването е използвана технология, която позволява освобождаването на лавандулов аромат. А книгата е "Малката билкарница в Монмартър" от Донатела Рицати. Приятна история от Париж за жена търсеща отчаяно призванието си на природолечител и сблъсъкът й с предразсъдъците и неверието на хората в способностите й. Релаксацията е гарантирана от самата история и допълнена от лавандуловият аромат, който излъчва печатарското мастило.
Друго заглавие за отмора е "Маслиновата ферма" от Каръл Дринкуотър. Изключителна книга, от тези, които се четат на един дъх. От една страна историята е банална, отново семейство, което решава да възроди старо имение в южна Франция и трудностите, с които неминуемо се сблъскват. Но от друга, книгата е написана изключително увлекателно и разкрива много подробности около отглеждането на маслинови дръвчета, грижата за реколтата и производството на първокачествен зехтин. Фабулата е много интересна, а усещането е за пренасяне в живота на една истинска маслинова ферма в Прованс. 
Последното ми предложение е за "Градината на малките промени" от Аби Уаксман. Тази книга е малко по-сериозно четиво. Разказва за борбата на млада майка, вдовица с две малки деца, да възстанови душевното си равновесие и заедно с него живота си. Всеки ден, стъпка по-стъпка, с всяко едно ново начало животът й добива нови очертания и смисъл. Отново опираме до "малките неща", тези, които изпълват всекидневието ни и му придават смисъл. "Дори една саксия с цвете може да бъде градина".
Три заглавия за отмора и релакс, за откриване на малко щастие всеки ден. Приятно четене!

понеделник, 17 юли 2017 г.

КОЯ Е НАЙ-ВКУСНАТА ТОРТА БЕЗ БРАШНО?

  Наистина такава торта има и тя е измислена преди повече от сто години. Много преди модата на безглутеновото хранене и вредата от бялото брашно. Това е най-вкусната шоколадова торта, създавана някога – торта Гараш. Прави се от пет тънки блата, които съдържат само орехи, яйца и захар, без грам брашно, шоколадов крем от натурален шоколад и сметана и залята с ганаш от натурален шоколад. Такава е оригиналната рецепта, но точните пропорции се пазят в Държавният архив в гр. Русе, където е създадена за първи път. Невероятно е, но торта Гараш има български корен.
           
Пренасяме се в далечната 1870г., когато в гр.Русе отваря врати първият български гранд хотел – „Ислях Хане”. Изключително събитие за онези времена. Хотелът излъчва блясък и лукс, непознати до сега. Цялото обзавеждане, мебели, дори прибори са донесени от Виена. Хотелът бързо се превръща в притегателно място за социалния и културен живот на русенци. Там се провеждат не само търговски срещи, но и много балове и вечеринки. Местоположението му е в центъра на Русчук до резиденцията на княз Александър Батенберг.
            Истински възход гранд хотела достига след идването на Коста Гараш, австро-унгарски хотелиер, сладкар по професия, който идва в Русе заедно с брат си Йохан. Коста Гараш поема управлението на хотела, а брат му отваря пекарна в града. За кратко време „Ислях Хане” се превръща в най-известният хотел за чужденци. Провеждат се приеми от много висока класа. Там княз Александър Батенберг е посрещал  много крале - румънския крал Карол II, сръбския Милан Обренович и шведския Оскар. Предполага се, че  по повод на някои от тези приеми Коста Гараш създава и рецептата за тортата си, базирана на торта Сахер, но с много нововъведения и промени. Торта Гараш носи неговото име и много се харесва, бързо става известна.
            По-късно Коста Гараш се премества в софийския хотел „Пахах”, и предлага своята торта Гараш отново в сладкарницата към хотела.
            За съжаление хотел „Ислях Хане” вече не съществува, а сградата е разрушена.  „Малката Виена”, както е бил известен тогава гр. Русе, пази спомена за двамата братя австро-унгарци и там все още може да се опита торта Гараш по оригиналната рецепта, без брашно.


петък, 26 май 2017 г.

СПИНЕР МАНИЯ

Повечето от нас сигурно си спомнят кубчето на Рубик. За тези, които не знаят, това е  една шарена креативна играчка, която беше изключително популярна в едни не толкова далечни времена, когато нямаше компютърни игри, интернет и смартфони. Организираха се състезания кой пръв ще нареди кубчето, поставяха се рекорди.

Появата на спинер манията веднага извика у мен спомена за Рубик и неговото кубче.Сега времената са други и е нормално и играчките да са къде по-интересни – въртящи се, светещи на светло, на тъмно…

Хенд Спинер, идва от английски hand – ръка и spin – въртене, е антистрес играчка за ръцете. Тя се използва успешно за постигане на по-висока концентрация при хиперактивни деца. Може да го въртите на дланта си, на пръста, ако сте по-сръчни може да изпълните и някои по-сложни трикове, клипчета за които вече има много в интернет.

Нормално е в условията на стресиращо всекидневие както за възрастните, така и за децата, на мода да излизат подобни играчки. А спинерът определено е завладяваща играчка. Има подходящите размери, за да бъде носен в джоба, с него може да се играе навсякъде, могат да се учат различни номера, да се правят състезания, може дори да се колекционира.

В това отношение производителите на спинер са се постарали. Има най-различни разноцветни и шарени модели, светещи на светло с шарени светлини и светещи на тъмно. Има пластмасови, но металните са по-добри и постигат по-голямо качество и продължителност на въртене.

Успехът на спинер и превръщането му в мания е гарантирано и от поносимата му цена. Пластмасови могат да се купят и за 5 лева, металните са по-скъпи, както и тези със светлинни ефекти.

Интересно е, че в някои държави, като Франция например, спинерите вече са забранени да се използват в училище, заради отвличане на вниманието. Въпреки че, не е редно да се играе с каквито и да е играчки, и то по време на час.

Безспорен факт е, че спинер развива сръчността на ръцете, добре повлиява моториката.  Това е един сигурен начин детето или ученикът да се откъсне в свободното си време от компютъра, смартфона и интернет и да си поиграе сам или с приятели просто като си въртят спинерите. Както ние играехме едно време на топчета или с войничета.

Времената са модерни, играчките също.

събота, 28 януари 2017 г.

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА ПО КИТАЙСКИ


Според Китайския календар 2017 година е годината на Огнения петел. Китайската Нова година не съвпада с тази от нашия календар. Тя започва на 28 януари 2017 година.
Характерно за Китайския календар е, че през съответната година властва един от петте елемента дърво, огън, земя, метал и вода. През 2017 година това ще бъде елемента огън – затова и петелът е огнен. Огненият петел е много интересен знак в източния календар. Причината се корени именно в огъня.
 Като една истинска мощна стихия,  огъня се свързва с непрекъснатото движение, огромна енергия и силен заряд. Той олицетворява силната жизнена енергия, амбиция за самоусъвършенстване и постигане на успех.
От друга страна червеното е цвета на любовните чувства, затова годината под знака на Огнения петел винаги е наситена с романтика, както за семейните двойки, така и за тези, които не са предприели все още решителната крачка. Много вероятно е именно през тази година да срещнете своята половинка.
Червеният цвят се свързва и с успех във всякакви начинания, затова бъдете уверени и посрещайте със сила, без страх,  всички промени. Те ще имат само положителен заряд.

Съчетанието на огнената стихия с петела предопределя и проявата на много от качествата му. Петелът се свързва със самонадеяност и егоизъм. Той е много важен и наперен, с голямо самочувствие, решителен и борбен. Обича много да командва, но също така за него най-важно е семейството и грижата за околните.
Хората родени в годината на петела са много независими, самоуверени и дори агресивни., Обичат да са в центъра на вниманието. Обикновено са много привлекателни и обаятелни компаньони, но понякога стават и нагли.
Самата комбинация между огън и петел е направо взривоопасна. Затова  2017 година според китайския календар се очертава силно емоционална и динамична, но като цяло много успешна.
Огненото червено е и най-подходящият цвят за следващата година. Но освен него, това са и всички нюанси от ярко оранжево, през тъмно наситено червено, та чак до лилавото.
Ако тези цветове не подхождат на темперамента ви, добавете към облеклото си поне един аксесоар в огнен цвят. Така ще сте готови да посрещнете всички капризи и предизвикателства, които ще ни донесе Огнения петел през новата 2017 година.
Източник www.webbukvar.com

вторник, 25 октомври 2016 г.

ГИНКО БИЛОБА

 Гинко билоба е най-старият запазил се жив дървесен вид.Счита се, че съществува на Земята повече от 270 милиона години, т.е. още от времето на динозаврите. Учените смятат, че тогава дървото е било много широко разпространено по цялата планета. В наши дни е останала само една негова разновидност Билоба.
 Гинко билоба  има много висока устойчивост на замърсяване, болести и вредители. Вероятно заради тези качества  успява да се запази още от древността. Единствено дърветата гинко билоба оцеляват след атомните бомбандировки в Хирошима. Освен това и самото дърво има много голяма продължителност на живота – над хиляда години. В Япония и Китай наричат гинко билоба  „Дърво на здравето“ , като в тези страни то се използва повече от 5000 години. През 1771 година шведският ботаник Карл Линей  нарича това дърво Ginkgo biloba  т.е. „гинкго с два лоба“, защото листата му се разделят на две.
Гинко Билоба е високо дърво. Достига височина между 20 и 35 метра, като някои екземпляри в Китай достигат 50 метра. Имат здрави корени и дълги клони, които с напредването на възрастта на дървото образуват все по-гъста и широка корона. Листата му са с ширина от 5 до10 см, със форма на ветрило, много специфични.
Дървото гинко билоба се среща в диво състояние само в Китай, но е култивирано и може да се срещне в много паркове из Европа. В София например има дървета гинко билоба в Докторската градинка.
През есента листата на дървото гинко билоба пожълтяват и стават като златни. Опадват от дървото за кратък срок т.е. почти едновременно, като по този начин образуват истински блестящ, яркожълт килим. Много известно и почитано в Китай е 1400-годишното дърво гинко билоба намиращо се в будисткия храм Gu Guanyin. Пожълтяването и падането на хилядите му листенца е вълшебна гледка и събира туристи от цял свят. Самият храм е построен през 628г. като дървото гинко билоба  растяло там по време на строителството. От гледна точка на будизма гинко билоба се смята за свещено дърво и е признато за официално дърво на Токио.
В традиционната китайска медицина семената на дървото се считат за много по-важи от листата и се използват като лекарство за астма, енуреза, бяло течение, кашлица и за регулация на честотата на уриниране. 
През трийсетте години гинко билоба се е утвърждава като един от най-перспективните антиоксиданти. В последствие дървото се оказва със силно положително въздействие върху мозъка на човека. В момента се използва основно за профилактика и лечение при проблеми с  кръвообращението, смущения в концентрацията и паметта, разсеяност, обърканост, световъртеж, замаяност, липса на енергия, лесна уморяемост, депресия, старческа деменция, шум в ушите, мигрена, астма, атеросклероза, главоболие и много други. Може да подобри състоянието на хора с инсулт и инфаркт, ангина пекторис, диабетна микроангиопатия, синдром на Рейно, болест на Алцхаймер и други.
Активните съставки, изолирани от гинко билоба,са наречени гинко-флавон-гликозиди. Те подобряват кръвообращението в мозъка, крайниците и навсякъде, където капилярите са особено тесни, притиснати или извити, като например в очите, вътрешното ухо, увредени участъци от мозъка и сърцето.
Интересен факт е, че в диворастящия вид гинко билоба количеството антиоксиданти са в пъти повече, отколкото в култивираното дърво.
Източници
http://www.kulturologia.ru/