петък, 13 юни 2014 г.

ВЕЧНАТА КЛАСИКА - ПИЦА МАРГАРИТА



Автентичната рецепта от 1889 година

Малко продукти, но с безкомпромисно качество и винаги подправени с щипка любов - това е тайната на италианците, за които хубавата храна е незаменима съставка от хубави живот. И прочутата пица Маргарита е чудесен пример за тази философия. 

Оригиналната й рецепта няма нищо общо с тази, която сме свикнали да похапваме в България. Основната разлика е, че тя се прави с Моцарела - нежното, меко сирене с фин привкус, а не с обикновен кашкавал. Да не забравим и пресния босилек.

А каква е историята? Тя датира от 1889 година, когато на готвача Рафаеле Еспосито му е била поставена задачата да впечатли кралица Маргарита. Той обаче разполагал с много ограничени средства, с които да го направи. Въпреки това Рафаеле успял да спечели Нейно величество завинаги. 

Кулинарът приготвил пица с домати, Моцарела и босилек или съставки, които били с цветовете на италианския флаг. Владетелката толкова много я харесала, че от тогава до днес ястието носи нейното име. А ето я същата тази автентична рецепта: 

Необходими продукти:За тестото: 
300 гр брашно 
150 мл хладка вода 
4 с. л. зехтин 
1 с. л. суха мая 
1 ч. л. сол 

За плънката: 
2 големи и добре узрели домата 
2 скилидки чесън 
250 гр. моцарела, нарязана на шайби 
4 с. л. зехтин 
сол 
няколко листа пресен босилек 

Начин на приготвяне: 

Пресейте брашното в дълбока купа заедно със солта. Направете кладенче в средата и в него сложете зехтина, солта и маята. Постепенно прибавете водата, докато замесвате меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно или вода. Тестото се прави на топка, намазва се със зехтин и се оставя 30 мин. да почине.

Обелете доматите и отстранете се семките им. Нарежете  ги на кубчета и към тях прибавете нарязания наситно чесън, 2 с. л. зехтин, малко сол и 5-6 нарязани листа босилек. 

Друг вариант за приготвянето е да се нарежат доматите на шайби. В този случай те се подреждат върху тестото, отгоре се разпределя чесъна, босилека и моцарелата. После се процедира както е описано по-долу.

Разточете тестото на тънък кръг и го разтелете в кръгла, намаслена тава. Оставете малък бордюр по краищата. 

Разпределете доматения сос върху тестото и отгоре подредете шайбите моцарела. Всяка от тях поръсете с малко зехтин и с пресни листа босилек.

Печете пицата около 15-20 мин. на 230 градуса по Целзий, докато моцарелата се зачерви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар