Малко продукти, но с безкомпромисно качество и винаги подправени с щипка любов - това е тайната на италианците, за които хубавата храна е незаменима съставка от хубави живот. И прочутата пица Маргарита е чудесен пример за тази философия.
Оригиналната й рецепта няма нищо общо с тази, която сме свикнали да похапваме в България. Основната разлика е, че тя се прави с Моцарела - нежното, меко сирене с фин привкус, а не с обикновен кашкавал. Да не забравим и пресния босилек.
А каква е историята? Тя датира от 1889 година, когато на готвача Рафаеле Еспосито му е била поставена задачата да впечатли кралица Маргарита. Той обаче разполагал с много ограничени средства, с които да го направи. Въпреки това Рафаеле успял да спечели Нейно величество завинаги.
А каква е историята? Тя датира от 1889 година, когато на готвача Рафаеле Еспосито му е била поставена задачата да впечатли кралица Маргарита. Той обаче разполагал с много ограничени средства, с които да го направи. Въпреки това Рафаеле успял да спечели Нейно величество завинаги.
Кулинарът приготвил пица с домати, Моцарела и босилек или съставки, които били с цветовете на италианския флаг. Владетелката толкова много я харесала, че от тогава до днес ястието носи нейното име. А ето я същата тази автентична рецепта:
Необходими продукти:За тестото:
300 гр брашно
150 мл хладка вода
4 с. л. зехтин
1 с. л. суха мая
1 ч. л. сол
За плънката:
2 големи и добре узрели домата
2 скилидки чесън
250 гр. моцарела, нарязана на шайби
4 с. л. зехтин
сол
няколко листа пресен босилек
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в дълбока купа заедно със солта. Направете кладенче в средата и в него сложете зехтина, солта и маята. Постепенно прибавете водата, докато замесвате меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно или вода. Тестото се прави на топка, намазва се със зехтин и се оставя 30 мин. да почине.
Обелете доматите и отстранете се семките им. Нарежете ги на кубчета и към тях прибавете нарязания наситно чесън, 2 с. л. зехтин, малко сол и 5-6 нарязани листа босилек.
Друг вариант за приготвянето е да се нарежат доматите на шайби. В този случай те се подреждат върху тестото, отгоре се разпределя чесъна, босилека и моцарелата. После се процедира както е описано по-долу.
Разточете тестото на тънък кръг и го разтелете в кръгла, намаслена тава. Оставете малък бордюр по краищата.
Разпределете доматения сос върху тестото и отгоре подредете шайбите моцарела. Всяка от тях поръсете с малко зехтин и с пресни листа босилек.
Печете пицата около 15-20 мин. на 230 градуса по Целзий, докато моцарелата се зачерви.
Няма коментари:
Публикуване на коментар