сряда, 27 май 2015 г.

БЪРЗИТЕ СЪВЕТИ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР

Джейми Оливър е любим кулинар на много начинаещи и опитни готвачи. Причината е, че в неговата кухня нещата се случват бързо, лесно, резултатът е вкусен и здравословен, а самият процес е по-скоро забавен, отколкото уморителен.
Всъщност той е истински феномен в своя бранш. От една страна е изключителен готвач, а от друга постига завидни успехи в най-различни начинания, благодарение на търговския си нюх.
Джейми Оливър е роден на 27 май 1975 г. в Есекс. Родителите му Тевор и Сали имат семеен ресторант "Крикетиърс", в който Джейми помага в кухнята. На 16 години той напуска училище и започва да учи в "Уестминстър кейтъринг колидж". След като завършва, работи във Франция и в ресторанта на Антонио Карлучио в Лондон.
 В края на 2001 г. отваря учебен ресторант за млади хора, които не учат или не работят целодневно, с което започва своята социална дейност. 
Предаването му "Кухнята на Джейми" се излъчва в 40 страни, а готварските му книги се радват на огромен успех.
През 2004 г. Джейми се връща в училище, за да учи и да мотивира децата и работниците в кухнята да готвят и да се хранят здравословно. Със своята така наречена "Кулинарна революция" той започва истинска битка със закостенялото и направо вредно приготвяне на храна в ученическите столове. Стреми се да докаже, че замяната на полуфабрикатите с истинските пресни продукти е въпрос на желание, а не толкова на бюджет. 
Всеизвестна е неговата дълга борба с "Макдоналдс" в съда, която Джейми печели, доказвайки, че в хамбургерите на популярната верига за бързо хранене има всичко друго, но не и месо.
Голяма част от неговите кулинарни предавания също са социално ангажирани и винаги в посока към здравословното хранене. В едни телевизионни поредици Джейми Оливър показва здравословни менюта готови само за половин час, а в други как максимално икономично и с малък бюджет да си осигурим добра храна. Стреми се да докаже нагледно, че здравословната, прясно приготвена храна не е лукс, а въпрос на избор.
Предлагам ви накои полезни съвети от кухнята на Джейми Оливър.
Като противник на готовата храна и полуфабрикатите, Джейми Оливър смята, че времето, което е необходимо за доставка на ястието, е достатъчно за направата на здравословно меню в домашни условия. Според известния кулинар бързината в кухнята може да се постигне с добра организация и подходящ набор от съдове и инструменти. Затова преди да започнете да готвите, уверете се, че разполагате с всичко необходимо в кухнята.
Какво ви е нужно в кухнята, за да можете да готвите спокойно?
Започваме с три големи дървени дъски (може да ги използвате не само за рязане, но и за сервиране), три различни по големина тигана с незалепващо покритие, три различни по големина тенджери, грил тиган, метален гевгир, ренде, мерителна кана, хаванче, белачка за картофи, преса за чесън, дървени лъжици. Не оставяйте кухнята без алуминиево фолио и хартия за печене.

Най-големият помощник в кухнята на Джейми Оливър е кухненският робот. Причината е, че всичко, което домакинята е свикнала да реже на ръка, се накълцва за секунди в уреда. Известният готвач съветва да замените кухненския робот с блендер, ако нямате възможност за по-скъпия уред.

Ако сте начинаещ готвач, по-добре започнете с някоя по-обикновена рецепта. За Джейми Оливър най-вкусни са простичките ястия, които се приготвят бързо и лесно, без особено суетене в кухнята. Независимо дали сте по-опитен кулинар или сега навлизате в готварството, винаги отделяйте по минутка в началото, за да прочетете внимателно рецептата, да я осмислите и да прецените как да действате.

В случай, че ви се наложи да приготвите бързо нещо оригинално и вкусно за хапване, заложете на рецепти за паста, месо на грил тиган, различни варива, свежа гарнитура и десерт като чийз кейк без печене или крамбъл.

Практически съвети.

На колкото по-малки парчета нарежете пилешкото месо, толкова по-бързо ще стане готово. Същото важи и за картофите, когато сте решили да ги варите.

Направете си собствен дресинг за салата. Смесвате 3 част растителна мазнина и 1 част киселина. Експериментирайте като използвате различни видове олио (бадемово, зехтин, слънчогледово) и замените оцета с лимонов сок. Дръжте дресинга в стъклена бутилка.

Изненадайте гостите с топъл, ароматен хляб. За целта използвайте една франзела или чабата. Капнете отгоре й малко зехтин, поръсете с подправки (по-добре сипвайте подправките от високо, за да може после да оваляте хляба в тях). Дръжте във фурната на 180 градуса за няколко минути, докато хване лека коричка.

Ако искате да направите бърза и вкусна гарнитура, може да се спрете на свежа салата или на зеленчуково пюре. За салатата е достатъчно да накъсате листните зеленчуци и да нарежете на средно големи парчета останалите съставки. Използвайте приготвения от вас дресинг. За пюрето сложете зеленчука в предварително загрята в електрическата кана вода, за да заври по-бързо. След като омекнат, намачкайте добре съставките, добавете малко масло, зехтин или прясно мляко. Овкусете с ароматни подправки. 
Не забравяйте - всеки може да се научи да готви. За да сготви вкусно, човек не се нуждае непременно от скъпи продукти. Основното е да има желание, малко време и минимално кухненско оборудване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар