вторник, 5 януари 2016 г.

НАЙ-СТАРИТЕ ДЪРВЕТА НА СВЕТА

Дърветата са едни от най-дълголетните организми на Земята. Има дървесни видове, които на практика биха могли да живеят вечно. Те се размножават вегетативно и така просъществуват много дълго време. Всички отделни дървета от колонията носят един и същ генетичен код т.е. те са своеобразни клонинги на началното дърво. Отделните дървета на колонията не живеят продължително, но биват замествани от нови и нови клонинги и така колонията се запазва дълго време жива. Тъй като цялата колония има един и същи генетичен код и се запазва жива без прекъсване във времето, в известен смисъл може да се счита за един-единствен индивид.
Такова дърво е иглолистният смърч, считан за най-старият екземпляр на земята. Висок е почти 5 метра и расте в планината Fulufjället в Швеция. Казва се Old Tjikko , кръстено на кучето на неговия откривател геолога Лейф Кулман, професор по физическа география в университета на Умео.
Дървото е открито през 2004г. То принадлежи към вида норвежки смърч, традиционно използван за коледни дръвчета, но те са известни и като най-дълговечните растения на планетата.
 Old Tjikko е на впечатляващите  9 550 години, като възрастта му е определена с помощта на въглеродно датиране на кореновата система, а не въз основа на пръстените на ствола му. Дългият му живот се дължи на изключително стабилната и здрава коренова система и на способността му да се “клонира” – когато стволът, който обичайно живее около 600 години, започне да умира, от същия корен излиза нов и така растението се регенерира. Това на практика означава, че ако не се появят някакви изключителни фактори, които да унищожат кореновата система, дървото би могло да живее вечно.
Все пак заради силните ветрове и ниските температури, Old Tjikko е дребен представител на своя вид, един своеобразен „бонсай”, което също е предпоставка за дълъг живот, защото големите дървета не достигат толкова преклонна възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар