вторник, 26 януари 2016 г.

БОЛКИ В ГЪРЛОТО-КАКВО ДА ПРАВИМ?

Събуждате се и изненада, гърлото боли, „дращи”, не можете да преглъщате. Често срещан момент напоследък. Както и при много други болести, бързата реакция може да помогне много. Тъй като болките в гърлото обикновено са съпроводени от отпадналост и главоболие, ако можете, най-добре си останете у дома. Това е и първата стъпка – да си осигурим почивка в леглото.
Начините и средствата, с които можем да си помогнем са много.
1. Домашно лечение
- Гаргара със сол и сода – би могло да се направи или само солен, или само соден разтвор, но за по-добро действие може да се смесят. И така в 2/3 чаена чаша с топла вода се разтварят 1 чаена лъжичка сол и също толкова сода. Разбъркват се, за да се разтворят и се прави гаргара през 2-3 часа през целия ден. Единственото правило е да се остави разтворът да подейства и да не се пие и яде нищо поне половин час след процедурата.
 Може и да е неприятна, но гаргарата се препоръчва за ежедневно прилагане с цел превантивни мерки срещу заболявания на гърлото и особено на сливиците. Така приготвен разтворът има силно антибактериялно и противовъзпалително действие.
Възможно е да се прави гаргара с разтвор на оцет, лимонов сок или някои билки, като салвия например.
 - Третиране със сода – при явно засягане на сливиците, т.е. вече имаме и налепи, би могло        да се направи и директно третиране със сода, което е наистина неприятно, но гарантирано ефикасно. В малка чашка се слага супена лъжица мед и чаена лъжичка сода, разбъркват се, като целта е да се направи гъста кашичка. С нея, с помощта на клечка за уши или просто с пръст се опитваме да достигнем и намажем сливиците.
 - Топли, не горещи, билкови чайове – през целия ден, без ограничение.
2. Хомеопатия
  Хомеопатията предлага много препарати за лечение на болестите на гърлото и сливиците, както и           за общо укрепване на организма. Тонзилотрен, Хомеовокс, Хомеожен, Инфлуцид и др. могат да се           приемат през 2 часа. Осцилококсинум също е особено ефикасен, ако се приеме възможно най-                 бързо. Тонзилотрен и Лимфомиозот е добре да се прилагат за по-дълъг период от време – поне 1-2         месеца, когато имаме болни или уголемени сливици.
3. Традиционна медицина
   Има много препарати за пръскане директно в гърлото или за смучене, някои от които с добавен                антибиотик. Добре е те да се прилагат поне през два часа - Тантум Верде, Био Парокс, Стрепсилс,            Хексоралетен Н, Трахизан и др.
  Освен директното въздейстие върху болното гърло е добре да се приемат противовъзпалителни              медикаменти вътрешно – Панадол, Нурофен, Аспирин и  поливитамини, особено витамин С.
Съществен момент при вирусните заболявания е бързата и своевременна реакция. Ако болестта обаче не се повлиява от взетите мерки и след 2-3 дни подобрение няма или се е появила вече и кашлица, голяма вероятност има да е настъпила бактериална инфекция. Не отлагайте прегледа при личния си лекар, защото вероятно ще имате нужда от антибиотично лечение.
Също така, ако болките в гърлото са придружени от силна отпадналост, болки в тялото, мускулите, ставите, главоболие, температура, почти сигурно сте пипнали грип. В такъв случай едва ли ще се справите сами с лечението си и отново е най-добре да посетите лекар, защото има ефикасни противогрипни препарати, които ако се приемат възможно най-бързо след заразяването, действат гарантирано.
Лечението на болното гърло изисква особено внимание, заради възможните усложнения като гнойна ангина или отит. Не пренебрегвайте сигналите на собствения си организъм и при най-малките симптоми веднага вземете мерки. Така бихте могли да си спестите много главоболия като дълго и тежко боледуване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар