неделя, 25 август 2013 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ПРИ ДЕЦАТА

Все повече малчугани са с наднормено тегло и високо кръвно

Все по-често се забелязва тревожната тенденция, че голяма част от децата у нас са с наднормено тегло. Ако няма някакъв здравословен проблем, то причината обикновено е ниската физическа активност и липсата на полезни храни в дневното меню.


В резултат родителите или не обръщат внимание на този проблем или се опитват да поставят децата на стряскащи диети.


Свалянето на килограмите трябва да е постепенно, започвайки с намаляването на бели храни, като бял хляб, тестени закуски, захар. Родителите трябва да разговарят с децата и да се опитат заедно да преборят няколкото килограма отгоре. Промените изискват време и постоянство.


Ето няколко прости примера как да започнете.


По-рядко или изобщо не купувайте подсладени и газирани напитки. Тук се включват и енергийните напитки, соковете в кутии. Ако все пак държите на соковете, трябва да ги разреждате с вода.


Уверете се, че детето разполага с достатъчно време за сън. Както при възрастните, така и при децата малкото часове сън имат връзка с трупането на килограми. Когато не се наспиват, тялото им произвежда хормона грелин, отговорен за огладняването. 


Повече време за активна игра и спорт и по-малко време пред телевизора и компютъра. Възрастните, които водят заседнал начин на живот, знаят колко пагубно е това за здравето им. Затова не допускайте и малките да се превърнат от рано в заседнали възрастни хора. 


И не на последно място, грижете се за емоционалното им здраве, което също е важно. Децата, които са подложени на стрес и тормоз са склонни да преяждат също като възрастните.


В наши дни пред децата се открива огромен избор от лакомства и храни, които те бързо превръщат в любими. Възрастните знаят какво е добре да консумират и в какви количества, за да са здрави. Но децата разчитат изцяло на тях. Родителите са тези, които възпитават и изграждат културата на хранене.


източник: Мария Дуковска www.dnes.bg 


Няма коментари:

Публикуване на коментар